Mnogi muškarci ne mogu prihvatiti da žena zarađuje više - Kako uspjeh žene utiče na mušku psihu

Jedno istraživanje koje je provedeno od 2001. do 2015. godine je pokazalo da su, u porodicama gdje je zaposlena samo jedna osoba, muškarci često emocionalno nestabilni. 


Istraživanje u kome je učestvovalo više od 6000 domaćinstava pokazalo je da su muškarci jednako nezadovoljni i kada su oni jedini koji zarađuju i kada ovise o zaradi svoje supruge. Nivo stresa se značajno smanjuje kada žena doprinosi 35-40% ukupnom budžetu. 

Ipak, ako žena zarađuje mnogo više od muškarca to može biti jako stresno za njega, a taj stres može dovesti do problema u porodici. Istraživanje je takođe pokazalo da ako je žena zarađivala više u periodu prije nego što su se vjenčali, muškarcima to nije smetalo. 



U svijetu je sve više slučajeva gdje žene zarađuju mnogo više od svog supruga, a samo u Sjedinjenim Američkim Državama ta cifra je narasla sa 13% na 40%, a ta činjenica u velikoj mjeri utiča na fizičko i mentalno zdravlje muškarca. 

Isto istraživanje je pokazalo da čak 90% žena ne primjećuje koliko su njihovi supružnici pogođeni i depresivni zbog toga. Ne obraćaju pažnju na njegovu razdražljivost, raspoloženje i tjeskobu jer vjeruju da je sve u redu. Na osnovu ovog istraživanja možemo zaključiti da uspjeh žene u velikoj mjeri smeta muškarcima i utiče na njih bez obzira što oni često to ne žele da priznaju. 



Većina njih je odgojena tako da izgrade mišljenje da je muškarac taj koji treba da donosi veću zaradu u kuću i neprihvatljiva im je činjenica da žena zarađuje više novca od njih. Patrijarhalni način odgoja je još uvijek duboko ukorjenjen u naš sistem odgoja i male su šanse da će se u skorijoj budućnosti nešto promijeniti po ovom pitanju.

Pokreće Blogger.