Mihail Litvak o prekidu veza: Niko nikoga ne ostavlja - Samo jedan ide dalje, a drugi ostaje

Mihail Litvak je bio jedan od najpoznatiji psihologa u Rusiji koji je svojim savjetima pomogao mnogim ljudima. 


U ovom članku ćemo analizirati jedan od mnogih njegovih citata, koji govori o tome zbog čega ljudi prekidaju veze. "Niko nikoga ne ostavlja: samo jedan ide dalje, a drugi ostaje." Mnogi se slažu da u ovoj frazi ima mnogo istine. 

Mnogi će prepoznati sebe ili neke od svojih prijatelja u ovoj izjavi. Na primjer, žena i muškarac su na istom nivou, međutim muškarac počinje razvijati neke loše navike koje počinju da im ometaju zajednički život. Žena to toleriše neko vrijeme, ali razlika između njih počinje biti sve više vidljiva. 



Ona nastavlja da radi na sebi i usavršava se dok on pada sve niže. Tada stvari postaju neizdržljive, postaju sve više različiti i razilaze se. Isto tako muškarac može da se bavi sportom, ima neka svoja interesovanja, dok žena sjedi kući i ne radi ništa. 

Ovde se takođe ravnoteža mijenja. Muškarac radi na sebi i usavršava se dok žena zaostaje za njim. Suština dugog i srećnog braka je ići u korak jedni sa drugima. Ako se razvijamo, treba da se razvijamo zajedno, a ako ne radimo ništa, tada isto treba da radimo zajedno kako ravnoteža ne bi bila narušena.



Svaka druga mogućnost vezu dovodi do razočaravajućeg kraja. U suštini, da bi brak opstao, oba partnera sve treba da rade jednako, da se jednako trude i rade kako na svom braku tako i na sebi. Ako to nije slučaj, narušava se ravnoteža između partnera i ne ostaje im ništa drugo nego da jedno nastavi dalje, ostavljajući ono drugo iza sebe.

Pokreće Blogger.