Brak i djeca ne granatuju sreću: Kako žive žene starije od 40 godina koje se nikada nisu udavale

Sve više se susrećemo sa sve većim brojem žena koje su same, i to ne samo one koje su razvedene, već i one koje se nikada nisu udavale niti imale djecu. 


Zapadne statistike pokazuju jedan jako zanimljiv obrazac, a to je da je sve veći broj žena koje se nisu udavale ili ne namjeravaju da se udaju. Ipak, ova grupa žena ne samo da ne zaostaju za svojim udatim vršnjacima, već su ih u nekim segmentima i prestigle. 

Profesor Paul Dolan ističe kako su žene između 40 i 70 godina, koje su bez djece i nisu udate, imale bolje zdravlje, više prijatelja i često su bile srećnije od udatih žena. Ipak, treba uzeti u obzir da su ova istraživanja provedena u zapadnim zemljama, gdje je pritisak društva na žene manji i gdje se individualizam podstiče. 



Male su šanse da bi se, u zemljama gdje se tradicionalno žene procjenjuju po plodnosti, neudate žene smatrale i osjećale srećnijima. Ali generalno gledano profesor Dolan je iznio neke zaključke za sebe. Kao prvo, porod je veliko opterećenje kako za ženu tako i za njeno tijelo. 

Drugo, u mnogim porodičnim zajednicama postoji velika pristrasnost ka ženskoj strani u pogledu roditeljstva i kućnih poslova što ženi oduzima vrijeme da uživa u nekim drugim stvarima. I treće, Od žena se često očekuje da budu emocionalno fleksibilne i sposobne rješavati više stvari istovremeno, što njen život čini još težim. 



Profesor Dolan ističe, da ni jedan žena ne bi trebala odustati od udaje i rađanja, ali da to nije nešto što će ženi garantovati sreću. Ipak mnogo je žena koje su opterećene brakom i žele se udati samo da se udaju, zbog čega često ostaju u braku radi djece i očuvanja porodice što može biti jako opasno. 

U svakom slučaju mir i sloboda nisu tako loša alternativa neuspiješnom braku i često su jedna od mogućih opcija za normalan život.

Pokreće Blogger.