Njihova energija pozitivano utiče na psihu: Biljke koje vam mogu odvratiti pažnju od ružnih misli

Biljke koje cvjetaju, naročito one koje cvjetaju zimi, nam mogu pomoći u poboljšanju raspoloženja i odvratiti nas od ružnih i sumornih misli. 


Sobne biljke imaju tu sposobnost da čine čuda. One ne samo da upijaju štetne materije iz vazduha, one obogaćuju vazduh kisikom i mogu imati pozitivan uticaj na psihu i ljudsko zdravlje. Ove biljke svojim raskošnim cvjetovima i ugodnim mirisom imaju moć da nam poprave raspoloženje u sekundi. 

1. Azaleja; Azaleja počinje sa cvjetanjem u kasnu jesen i može cvjetati cijelu zimu. Voli veliku vlažnost vazduha pa ju je dobro sa vremena na vrijeme poprskati raspršivačem za vodu. Ne voli veliku toplotu pa je možete držati i u prostorijama koje se ne griju, ali u blizini prozora.



Cvjetove koji su uvenuli treba odmah odstraniti kako ne bi nepotrebno trošili hranu. 2. Božićna zvijezda; Božićna zvijezda može ostati u formi čak dva mjeseca. Voli umjerenu temperaturu, dobro osvjetljenje i redovno zalijevanje. Dobro ju je zalijevati kišnicom ili prokuvanom vodom.

Najprepoznatljivija je u crvenoj boji, mada je ima i u drugim bojama. 3. Klivija; Clivia je tropska biljka koja je posebno popularna među vrtlacima. Ima delikatne listove tamno zelene boje i cvetove koji izgledaju kao ljiljani. Klivija je biljka koja može pomoći u poboljšanju koncentracije i povećanju efikasnosti mozga.



Vjeruje se da može pom oi da se u osobi koja je posjeduje probudi radoznalost i želja za novim znanjima. 4. Kamelija; Raskošne ljepotice vraćaju sav trud uložen u njihovu njegu, a dnevno im treba i po nekoliko sati brige. Treba ih zaštititi od vjetra, skloniti s jakog sunca, no sve za njihovu ljepotu. 

Voli veliku vlažnost vazduha i ne podnosi visoke tempertature. Traže puno pažnje, ali kada procvjeta, neće vam biti žao što ste uložili toliki trud. 5. Leptir orhideja; Ova orhideja može cvjetati gotovo godinu dana. Potrebna joj je velika vlažnost vazduha i mnogo svjetlosti, ali ne voli direktno sunce. 

Ova vrsta orhideje zahtjeva nešto više pažnje nego druge vrste pa se preporučuje je ne uzimaju oni koji nemaju mnogo iskustva sa njima. 6. Jasmin; Sobni jasmin ima veom a lijepe cvjetove ugodnog mirisa. Sobni jasmin lijepo cvjeta, samo trebate imati na umu da ga redovito zalijevate mekom vodom bez hlora. Redovno zalijevanje i često dohranjivanje može dovesti do ubrzanog rasta, ali nei cvjetanja. 

7. Ciklame; Ciklame će biti savršena dekoracija u vašem domu u toku zime. Ako želite da vaše ciklame što duže cvjetaju stavite ih na malo hladnije mjeto u blizini prozora. Nikako je nemojte stavljati u blizini nekog izvora toplote. 

8. Božićni kaktus ili decembar; Ova biljka je ime dobila upravo po tome što cjeta od novembra pa sve do kraja januara. Ovaj cvijet ne voli sunce, ali obožava vodu. Nikako ne biste smjeli da ga ostavite dugo bez vode i u prostoriji gdje je suv vazduh.

Pokreće Blogger.