Moja baka je imala samo 3 pravila ponašanja za djecu: Jede se ono što je skuvano, nema biranja

Jako je važno znati dobro vaspitati djecu, jer samo ako su djeca dobro vaspitana možete otići sa njima bilo gdje, a da ne morate brinuti kako će se ponašati. 


Moja baka je imala petoro djece i jedanaest unuka i svima njima je uspjela da usadi neka osnovna pravila ponašanja kojih su se svi oni pridržavali. Ja sam neka od njenih pravila poušala da prenesem na svoju djecu i uspjela sam u tome, a takođe sam time sebi olakšala svakodnevnicu, na neki način. 

Za stolom se ne raspravlja; Moja baka je uvijek govorila da bi ručak trebao biti trenutak porodične veze i vrijeme u kojem možete podjeliti ono što ste doživjeli tokom dana. Za stolom nikako ne biste trebali dozvoliti rasprave, bilo da su to bezazlene dječije rasprave ili ozbiljne rasprave odraslih. 



Ručak nije vrijeme kada treba da se rješavaju neki problemi, to možete učiniti kasnije. Zaboravite na specijalne obroke; U kući moje bake se jelo ono što se stavi ispred vas i nije bilo mjesta negodovanju ili traženju nečega drugog. Zamislite da morate da spremate pet različitih obroka u toku dana. 

To jednoj majci može mnogo otežati posao. Veoma je važno od malih nogu naučiti djecu da kuća nije restoran u kome svako može naručiti ono što želi jesti, već naprotiv, moraju jesti ono što je spremljeno za sve. Televizija je strogo zabranjena tokom jela; Djecu se mora naučiti da je ručak sveti trenutak, zato treba zaboraviti na sve što djeci može odvratiti pažnju. 



Ako djeca gledaju televiziju dok jedu, ne mogu se koncentrisati, ne osjećaju ukus i ne znaju šta jedu. Važno je djeci stvoriti navike i rutine koje će im omogućiti da vide kakav način ponašanje je prihvatljiv, a kakav nije. To je jedini način da postavite ograničenja koja su toliko potrebna da mogu mirno odrastati sigurna i srećna bez straha da će postupiti loše.

Pokreće Blogger.