Zahvalnica mojoj majci: Ti si žena koja je učinila sve za mene, a sada to isto činiš za svoje unuke

Kada sam rodila svoje drugo dijete mislila sam da ću poludjeti. Moj muž nije bio često kod kuće zbog posla i sav posao oko djece je pao na mene. 


Moja kćerkica je stalno plakala, mom sinu je takođe bila potrebna pažnja, a ja više nisam imala snage da se nosim sama sa sobom. I u trenutku kada sam počela da se raspadam došla je ona, moja majka. Ponovo je sastavila sve moje slomljene dijelove. 

Njene ruke, koje su me ljuljule dok sam bila beba, sad su ljuljale moju kćerkicu. Njen mir umanjio je nervozu moje kćerkice i ja sam pala u fotelju držeći u rukama svog sina koji je drijemao. Odjednom kuća je postala tako tiha. Moja djeca su spavala, a ja sam onako umorna i pospana slušala zveckanje posuđa koje je dolazilo iz kuhinje. 



Sklonila je posuđe i oprala sve ono to se nakupilo tog dana i sklonila na mjesto. Odjednom mi se vratila ta njena slika o njoj koja mi je ostala u sjećanju. Vratila mi se slika žene koja je radila u kuhinji u tišini sa ljubavlju koju samo majka može da pruži. 

Sada kada sam majka razumijem sve one noći koje je provela bez spavanja. Gledam je i vidim ženu koja je sve dala za svoju porodicu, a sada to isto radi za svoje unuke. Pruža im istu onu ljubav i sigurnost koju je pružala meni kada sam bila dijete. 



Sada razumijem njene riječi koje nisam razumjela prije i analiziram svaki njen stav koji ranije nisam mogla da razumijem. Zato želim da joj se zahvalim, jer sada kada sam majka mnogo više cijenim ono koliko je ona doprinjela mom životu, čineći me dobrom osobom. 

Naučila me da budem dobra osoba, da volim život i da poštujem druge. Hvala joj što je žrtvovala neke svoje želje i potrebe da bi ugodila meni. Takođe bih željela da joj se izvinim zbog svega zbog čega je patila i zbog svih razočarenja koja je doživjela zbog mene. 

Zbog bezobrazluka i hirova i zbog svih onih nemara zbog kojih joj se dizala kosa na glavi. Sada kada sam i sama majka, razumijem sve one trenutke ozbiljnosti i zabrinutosti. Razumijem one osmjehe kojima nas je uvjeravala da je sve u redu kada se ona i tata posvađaju. 

Sada kada sam majka shvatam da zivot nije lak i da stvari ne idu uvijek onako kako smo planirali. Mislila sam da mi sada, kada sam odrasla osoba, neće trebati majka kao prije, a ipak mi je potrebna svaki dan jer je njeno prisustvo u mojoj porodici najveće bogatstvo. 

Sada kada sam majka, svijet gledam drugačije. Želim da moja majka bude vječna i obećavam da ću se brinuti o njoj onda kada ona više ne bude mogla da se brine o sebi. Volim što brine o mojoj djeci, jer je ona jedina osoba kojoj slijepo vjerujem i kojoj mogu bez razmišljanja ostaviti svoje najveće bogatstvo da brine o njemu. 

Baš kao što je moja baka brinula o meni, tako moja majka sada brine o svojim unucima. Sada kada sam majka, želim da se zahvalim svojoj majci za sve što je radila i što još uvijek radi za mene. Želim da joj vratim svu onu ljubav koju je ona meni dala i uvijek ću je držati u srcu.

Pokreće Blogger.