Riječi Viktora Hugoa: Ništa ne pravi od čovjeka većeg avanturistu, kao prazan đep

Victor-Marie Hugo je francuski romanopisac, pjesnik, esejist, dramaturg i aktivist za ljudska prava, te možda najutjecajnija ličnost Francuskog romantizma. 


Victor Hugo rođen je 26.02.1802. u Besanconu, a umro je 22.05.1885. godine u Parizu. Iako je u Francuskoj najpoznatiji po svojim pjesmama i dramama, u ostalom svijetu znamo ga po romanima Jadnici (Les Misérables) i Zvonar crkve Notre-Dame (Notre-Dame de Paris). 

U nastavku pročitajte neke od njegovig genijalnih riječi: 1. "Čudna stvar, prvi znak istinske ljubavi u mladića je stid, a u djevojke smjelost." 2. "Duboko sam uvjeren da mrtvi žive dotle, dok ima živih koji misle na njih." 3. "Ako si kamen budi ljubak, ako si biljka budi osjetljiv, ako si čovjek budi ljubav." 



4. "Kada ne bi bilo žena, dijamant bi bio samo običan kamenčić" 5. "Ljubav je besmrtno i beskonačno žarište u nama, kojeg ništa ne može ograničiti i ništa ugasiti." 6. "Mijenjajte mišljenje, zadržite principe. Mijenjajte listove, zadržite korjen." 7. "Ništa ne pravi od čovjeka većeg avanturistu, kao prazan džep." 

8. "Sve je skupo; samo patnja svijeta je jeftina; patnja svijeta je besplatna." 9. "Osmijeh je Sunce, koje tjera zimu sa ljudskog lica." 10. "Muzika izražava ono što se ne može izraziti riječima, i ono što se ne može prešutiti." 11. "Ono što vodi i vuče svijet nisu lokomotive nego ideje." 



12. "Veličina jednog naroda ne mjeri se brojem, kao što se veličina čovjeka ne mjeri stasom. Njegova mjera je količina inteligencije i vrline koje posjeduje." 13. "Muža ne drže u kući djeca, nego ženina mudrost." 14. "Najveća sreća u životu jeste ubjeđenje da smo voljeni; voljeni zbog nas samih, ili čak, voljeni uprkos nama samima." 15. "Kada ti se žena obraća uvijek slušaj šta ti govori očima." 

6. "Ljubav je vatreni zaborav svega drugog." 17. "Nema ničeg moćnijeg na svijetu od ideje do koje je došlo samo vrijeme." 18."Muškarac ima samo jednu sigurnu ljubav – ljubav svoje majke." 19."Nije teško biti dobar, teško je biti pravedan." 20. "Postoje očevi koji ne vole svoju djecu, ali ne postoje djedovi koji ne obožavaju svoju unučad."

Pokreće Blogger.