Ljubaznost ne košta ništa, a sa njom postižemo mnogo - Savjeti poznatog psihologa

Poznati psiholog Hal Urban ističe da ako želimo da živimo život punim plućima, bez žaljenja i kajanja trebamo prije svega razumjeti život. 


Mi sami biramo svoj životni put, biramo odluke koje ćemo donijeti i stvaramo navike kojima kreiramo svoju budućnost. Samo mi odlučujemo gdje ćemo živjeti, ko će nam biti prijatelji i čime ćemo se baviti u životu. Postoje mnogi načini na koje možemo uticati na naš život, a ovaj poznati psiholog navodi samo neke od njih. 

Cjenite ono što imate i budite zahvalni na tome; Umjesto da tugujete za nečim što nemate, budite zahvalni na onome što imate. Samo na taj način ćete otkriti tajnu ispunjenog života. Uspjeh se ne mjeri brojkama; Ni uspjeh ni sreću ne možete kupiti novcem. 



Uspjeh se se nalazi u pokušajima, a ne u pobjedama. Dobre navike su ključ uspjeha; Uspješni ljudi se od ostalih razlikuju prije svega po svojim navikama. Potrebna je jaka volja da se riješimo loših navika. Mnogo je lakše loše navike zamjeniti pozitivnim modelom. 

Sami odlučujemo kako ćemo se nositi sa nevoljama; Možemo dopustiti da nas problemi i nevolje slome i sažaljevati sebe ili možemo pronaći novi izvor snage u sebi i uzeti ono najbolje što nam život pruža. Možemo lutati bez cilja ili pronaći smisao života. 



Uzalud je nadati se uspjehu bez rada; Samo uz naporan rad možemo posti svjesni vlastitih sposobnosti i mogućnosti. Svaki uspijeh se mora zaslužiti radom, ali takođe, treba biti strpljiv jer uspijeh se ne može postići preko noći. Što više dajete, više ćete i dobiti; Ljubaznost ne košta ništa, a njome postižemo mnogo. Pokušajte pronaći dobro u ljudima. 

Umesto kritike, pohvalite sagovornika, recite nešto lijepo. Jer što više dajete, to ćete više dobiti zauzvrat. Iskrenost je najbolja politika; Šta god da radite trudite se da budete iskreni jer je to jedini put do sreće. Laž na početku može izgledati kao mala i bezazlena, ali ako je ne iskorijenite na vrijeme može da izmakne kontroli i da vas spriječi da budete osoba kakva želite biti. 

Činite dobro kad god možete i dobro će vam se vratiti; U životu je najvažnije biti dobar čovek. To je vrlo bitno za duhovno zdravlje. Podstičite pozitivne emocije, volite ljude, životinje i prirodu. Činite dobro kad god možete.

Pokreće Blogger.