Zivotne lekcije Irvina Yaloma: Ne dozvoli da život živi tebe inače ćeš doćekati 40 kao da nisi živio

Irvin Yalom je poznati psihoterapeut humanističke i egzistencijalističke orijentacije, psihijatar i pisac. 


Yalom psihoterapiju ne smatra liječenjem, ali uvjeren je da ona može pomoći da se otklone "blokade" koje sprečavaju mnoge od nas da čujemo potrebe svoje duše i u potpunosti ostvarimo životni potencijal. Yalom takođe uvijek kaže da, iako je duša mračna, uvijek možete naći način da doprete do nje.

Irvin Yalom nam otkriva neke, univerzalne, ali jako važne životne savjete koji bi nam mogli pomoći da razumijemo sebe i svoj život. Važno je da pažljivo biramo svog partnera; Moja supruga i ja smo imali mnogo dodirnih tačaka, ali jedna od najvažnijih je da smo se uvijek dobro razumjeli. 



Intelektualno smo bili na istom nivou, oboje smo voljeli klasiku i mogli smo satima razgovarati o knjigama koje smo pročitali. Moja supruga je takođe profesorica. Ona je specijalista za francuski jezik i kulturu - predaje na univerzitetu. I oboje pišemo knjige - već 25 godina. 

Moja supruga i ja smo imali teškoće u braku; Za nas razvod nikada nije bio opcija. Važno je da pružimo jedno drugome slobodu. Moja supruga voli Francusku. I najmanje dva puta godišnje odlazi tamo da vidi svoje prijatelje. Obično ide sama, ali ja ostajem kod kuće jer ne govorim francuski i jer je ovo dobra prilika da se malo odmorimo. 



Za mene je idealan odmor tropsko ronjenje. Marilyn to ne voli, ali mi se izuzetno poštujemo i volimo. Vjerujem u brak; Uvijek sam vjerovao u brak, pogotovo ako imate djecu. Kada savjetujem parove koji su na rubu razvoda pokušavam da ih potaknem da otvoreno govore i analiziraju gotovo svaki kamen spoticanja u njihovoj vezi. 

Zalažem se za spašavanje braka na bilo koji način. Uvijek budite iskreni; Za dobar život i brak je uvijek potrebno da muškarac i žena imaju dobru i iskrenu komunikaciju, naročito ako između vas postoji problem. Važno je da izađete iz čahure svojih emocija i prilagodite se osjećanjima druge osobe. 

Moramo naučiti živjeti život bez žaljenja; Ako naučite da zivite život bez žaljenja, nećete biti toliko tužni i uplašeni kada dođe taj trenutak. Strah od smrti je direktno povezan sa količinom života koji ostaje neiživljen. Treba uvijek da budemo svjesni da postoji kraj. Treba da njegujemo ono što imamo i da smo srećni što imamo sa kim da podijelimo sreću.

Pokreće Blogger.