Za žene poslije četrdesete život tek počinje - 7 razloga koji bi vam mogli pokazati da je to tačno

Iako su se prije četrdesetogodišnjaci smatrali starim osobama danas to nije slučaj. Starosna dob se u razvijenim zemljama povećala sa 50 na 80 godina što znači da je danas prosječan četrdesetogodišnjak proživio tek polovinu svog života. 


Četrdesete ipak nisu tako strašne godine kako mnogi misle. Ako prihvatite sebe i svoje godine vidjećete da četrdesete zaista mogu biti nove dvadesete. Biti u četrdesetima zaista ima svoje prednosti, a postoje i jako dobri razlozi koji bi vam mogli pokazati zašto su to najbolje godine. 

1. Osjećate se dobro u svojoj koži. Savršeno dobro poznajete osobu koja ste postali. Znate šta volite, šta ne volite, znate sve svoje snage i slabosti i treba da volite osobu kakva ste postali. Naravno da su se neke stvari na vama promijenile, ali sa tim promjenama ste stekli više povjerenja u sebe i svoje tijelo. 



2. Sigurni ste u sebe. Ne razmišljate o svojoj budućnosti već živite u sadašnjosti. Vjerovatno ste do sada već pronašli posao koji volite i osnovali porodicu sa kojom uživate. Mnoge žene izgledaju najbolje u svojim 40tim zato nemojte da zapostavljate svoj izgled i brinite o njemu. 

3. Vi zapravo niste 40godišnjakinja već 20godišnjakinja sa 20 godina životnog iskustva. Mnogo je različitih životnih situacija u koje ste slučajno upali, a iskustvo stečeno u njima učinilo je vaš pogled na svijet nevjerovatno širokim i stekli ste mudrost koju vam nijedno istraživanje nije moglo pružiti. 



Nekada ste pobjedili, nekada izgubili, nekad ste bili na vrhu, nekad na dnu, ali sve to vas je naučilo mnogim stvarima i učinilo vas bogatom i složenom osobom kakva ste danas. Svako vaše životno iskustvo vas je oblikovalu u osobu kakva ste danas. 

4. Sada ste zrela osoba. Svako od nas sazreva vlastitim tempom, a konačno prosvjetljenje stiže nas u različitoj dobi. Kad pređete četrdeset godina, razumijete svijet oko sebe mnogo bolje nego prije. Bez obzira koliko pametni ili čak mudri bili u mladosti, vjerujte mi, sada ste mnogo bolji. 

5. Sada mnogo jasnije gledate na svoj život. Sada znate koliko je vrijedno ono što imate. Dobro znate da trava sa druge strane ograde nije uvijek zelenija. Vaše misli su sada mnogo jasnije i mnogo vam je lakše da vidite stvari kakve zaista jesu, umjesto onakve kakve su vam se činile kroz ružičaste naočale vaše mladosti. 

6. Više vas ne brine šta drugi misle o vama. Shvatite da niste dužni nikome da se dokazujete ili da se pokoravate tuđem mišljenju. U 40tim vi po prvi put zaista postajete vlasnik svog života. Finansijski ne zavisite ni o kome, sami donosite svoje odluke i upravljate svojim životom onako kako vi smatrate da treba. Shvatite da se iskrene namjere nekih ljudi ogledaju u njihovim postupcima. Više se nikome ne pravdate i ne pridajete značaja mišljenju drugih. 

7. Vaš um i tijelo su u savršenoj ravnoteži. Tek kad pređete četrdeset, mentalno i emocionalno postajete stvarno zreli i emocionalno ste na vrhuncu. A ako ste se i umjereno brinuli za svoje tijelo, i dalje ste u dobroj fizičkoj formi. Niste prestari ni premladi i na pragu ste najuzbudljivije i najdivnije faze svog života. Sada reagujete zrelo i mudro na ljude i događaje u vašem životu. Više ne jurite iz jedne krajnosti u drugu kao nekada u mladosti. Prije odluke možete trezveno procijeniti sve prednosti i nedostatke. Jednostavno rečeno, znate kako se brinuti o sebi  u svemu.

Pokreće Blogger.