Tajna uspješnog gajenja cvijeća - 5 vrsta sobnih biljaka koje ne zahtjevaju puno njege

Da bi vaše biljke lijepo napredovale potrebno je da im obezbjedite određene uslove. Jako je važno da im obezbjedite odgovarajuću temperaturu, dovoljnu količinu svjetlosti i vlažnost vazduha koja im je potrebna.


Izbor biljaka zavisi od toga koliko ste vješti sa njima i koliko ste spremni vremena da izdvojite da bi im se posvetili. Za one koji nemaju mnogo vremena postoji veliki izbor kućnog cvijeća koje ne zahtjeva previše brige i koje su prilično otporne. 

1. Sanseverija; Ova sobna biljka karakteristična je po svojim uspravnim, mesnatim, dugačkim listovoma, koji se, u zavisnosti od vrste razlikuju po bojama. Ova biljka ne zahtjeva mnogo pažnje i samo održavanje nije zahtjevno. Može da izdrži jako sunce, ali takođe će lijepo napredovati i u hladu. 



Ne voli veliku vlažnost vazduha, pa joj neće smetati ako je smjestite blizu radijatora. 2. Dracena; Ova biljka mekanih i povijenih, zelenih ili crvenih listova može da dostigne visinu i do jedan metar. Prilično sporo raste, ali je veoma dugovječna. 

Bilo bi dobro da je smjestite u prostoriju u kojoj neće biti direktno izložene suncu. Idealna temperatura za njen rast je između 17 i 27 stepeni. Žimi je potrebno zalijevanje svesti na minimum. 3. Fikus; Fikus je prepoznatljiv po svojim velikim zelenim listovima. 



Njima je bitno da im osigurate dovoljno toplote i dovoljno vlažnosti. Voli polusijenu, a kada jednom odaberete mjesto za njega nemojte ga micati odatle. Izbjegavajte da ga stavite blizu vrata, radijatora ili klima uređaja. 4. Filadendron; Filadendron je jedna od najotpornijih sobnih biljaka. 

Njegovi listovi mogu da dostignu prečnik i do jednog metra. Potiče iz tropskih predjela, a u sobnim uslovima nije previše izbirljiv. Potrebno je da mu obezbjedite temperaturu iznad 15 stepeni i dovoljno vlažnosti. Potrebno ga je prihranjivati jednom sedmično i često brisati prašinu sa njegovih listova. 

5. Juka ili Drvo života; Juka voli veoma svijetla mjesta, a neće joj smetati ni da bude izložena suncu. Neke vrste čak mogu i da prezime napolju. Veoma dobro podnosi suv vazduh, kako topla tako i prohladna mjesta, a najbolje joj odgovara temperatuta između 10 i 18 stepeni.

Pokreće Blogger.