Slobodne žene većinom žive bolje od udatih: Naučnici objašnjavaju zašto

Žene koje se nisu udale i nemaju djecu najsretnija su podgrupa u populaciji, a statistički gledano one žive duže od ostalih. Paul Dolan profesor na jednom Londonskom univerzitetu tvrdi da se tradicionalni obrasci uspjeha više ne mogu dovestu u vezu sa srećom.


On   ističe da se to posebno odnosi na brak i odgajanje djece. Osobe koje su u braku će reći da su srećne samo u slučaju kada je njihov partner pored njih, a kada su sami većina će ih reći kako su nesrećni u braku. Muškarci imaju veću korist od braka. 

Muškarci koji su u braku manje rizikuju, više zarađuju i duže žive. Sa druge strane žene sve to moraju da trpe i žive kraće u odnosu na žene koje nisu u braku. "U čitavoj populaciji najzdravije i najsretnije su žene koje se nisu udavale i koje nemaju djecu", kaže Dolan. U svojoj knjizi pod nazivom "Happy Ever After" iznosi rezultate istraživanja koja ih je provela kompanija "American Time Use Survey". Anketom su upoređeni nivoi uživanja i nezadovoljstva među muškarcima i ženama, bez obzira na to jesu li bili vjenčani, slobodni, razvedeni ili su im supružnici preminuli. 

Rezultati su pokazali da je nivo sreće kod onih koji nisu bili u braku veći u odnosu na one koji su u braku. Ostale su studije pokazale korisne strane braka i kod žena i kod muškaraca kada su u pitanju zdravlje i financije. Brak nikako ne utiče pozitivno na žene. Udate žene kada dođu u srednje godine imaju veći rizik da obole od neke hronične bolesti u odnosu na slobodne žene.I premda je dobrobit samačkog načina života žena bez djece dokazana, i dalje vlada uvriježeno mišljenje da su brak i djeca siguran znak uspjeha, što upućuje na to da i u modernim vremenima još uvijek vlada stigma zbog koje se mnoge neudane žene osjećaju nesrećno i neispunjeno, kaže Dolan.

Želite da čitate još sadržaja poput ovoga, preporučujemo da posjetite i magazin - www.pult24.info

Napomena: Preuzimanje ovog sadržaja je dozvoljeno samo ukoliko navedete izvor uz OBAVEZNO linkovanje našeg domena i originalnog članka!

Pokreće Blogger.