Ne upoređujte dijete sa drugom djecom - 7 fraza kojim roditelji nehotice narušavaju dječiju psihu

Iako se mnogi roditelji zaklinju da neće batinama vaspitavati svije dijete, mali broj roditelja obraća pažnju na emocionalno zdravlje svog djeteta i šta sve ono može da podrazumjeva. 


Roditelji svojoj djeci govore neke stvari iz najbolje namjere, a ne znaju da time mogu da povrijede svoje dijete i ostave dubok trag na njegovom srcu. To može da ih dovede do anksioznosti, depresije i niskog samopuzdanja, zato vodite računa prije nego što uputrijebite ove fraze sledeći put. 

1. Poređenje dijeteta sa drugom djecom. Ako konstantno upoređujete svoje dijete sa drugom djecom tada ga spriječavate da vidi pravu sliku samoga sebe i nesvjesno ga tjerate da bude gubitnik. Takođe ne bi trebali da pravite razliku između djece u kući jer tako stvarate rivalstvo između braće i sestara. 



Jedno od njih će osjetiti manjak ljubavi, a drugo će nositi teret savršenog djeteta i tjeraće se na stvari koje ne želi da radi. 2. Zanemarivanje djetetovih osjećanja. Vama možda polomljena igračka ne izgleda kao nešto toliko strašno, ali to ne znači da vašem djetetu ne treba da bude žao zbog izgubljene igračke. 

Ako u ovakvim situacijama ne pokušavate da razumijete svoje dijete ono će da potiskuje tugu, a zatim sreću, bijes i radost. Takva djeca izrastaju u osobe koje nisu u stanju da izraze svoja osjećanja niti da izgrade iskrenu vezu sa osobama oko sebe. 



3. Laganje djetetu. Ako namjerno mijenjate dječije sjećanje i detalje, dodajući nove i mjenjajući stare možete stvoriti nisko poštovanje kod djeteta. Isto važi i za obećanja. Ako ste nešto obećali djetetu nemojte naknadno da mjenjate obećanje. 

4. Uslovljavanje ljubavi. Vjerujemo da sa ovim imamo najbolju namjeru i samo smo htjeli da motivišemo dijete, ali vaše dijete u tome ne vidi motivaciju. Oni će pomisliti da samo ako sve radi kako treba dobiće vašu ljubav, vjeruje da nije vrijedan nićaga ako nešto nije napravio kako treba. 

5. Ne dovodite dječije sposobnosti u pitanje. Time uopšte nećete pomoći djetetu da se više trudi, samo ćete stvoriti kontra efekat. Što više budete isticali nemoć djeteta kako bi ga motivisali da postigne što bolje rezultate, veće su šanse da će dijete prije da odustane od svega. Na taj način će izgubiti vjeru u sebe i to se prenosi i u odraslo doba. 

6. Nadimci zasnovani na fizičkom izgledu ili mentalnim sposobnostima. Djeci je lakše da ovakve nadimke ignorišu kada oni dolaze od djece u školi, ali kada dolaze od njihovih roditelja one mogu da ih povrijede. Na ovaj način roditelji mogu da unište djetetovu sliku o sebi što može da uzrokuje razne psihičke poremećaje i poremećaje u ishrani. 

7. Činite da dijete osjeća kao da vam nešto duguje. Svaki roditelj je moramo malo da se žrtvuje za dobrobit svog djeteta, ali to je bio vaš izbor i nemate pravo da prebacujete tu odgovornost na dijete. Djeca ne treba da osjećaju krivica zbog vaših odluka. To može kod djece da dovede do patološke krivice kao i do opsesivno kompulsivnog poremećaja.

Pokreće Blogger.