Ne postoji ljubav koja je jaka kao ona između sestre i brata - Uz brata ili sestru nikada nisi sam

Kada je u pitanju ljubav uvijek nekako ljubav između partnera stavljamo na prvo mjesto, ali zapravo ljubav između brata i sestre je isto toliko važna i po svim karakteristikama je veoma specifična. 


Naši odnosi sa roditeljima i braćom i sestrama pomažu nam da kreiramo specifične oblike emocionalne povezanosti. Uz pomoć njih otkrivamo svijet koji treba da bude sigurno mjesto za nas i u kome naše potrebe treba da budu zadovoljene. Mjesto gdje smo sigurni i voljeni. 

 Porodica nas uči lekcijama koje nas pripremaju za buduće životne bitke. Odnos između brata i sestre ima razlićčite forme. Od toga da se svađamo oko igračaka, tužakamo roditeljima za svaku sitnicu ili iz ljubomore pokvarimo bratovu ili sestrinu omiljenu igračku. 



Do toga da kasnije u životu postajemo jedni drugima oslonac i podrška, posebno u trenutcima kada roditelji više nisu među nama i kada su nam braća i seste jedina porodica koja nam je ostala. Još jedan fenomen koji se rađa između braće i sestara je rivalstvo. 

Često se mlađa djeca moraju boriti za ljubav i pažnju roditelja sa nekim ko je u porodici duže od njih što nije lako, naročito iz perspektive jednog djeteta. Iz tog razloga se često kod djece javlja potreba da pobijede protivnika i to je potpuno prirodno za taj period odrastanja. 



Ti odnosi kasnije postaju veza koja učvršćuje odnos između braće i sestara. Braća i sestre dijele oko 50% genetskog materijala roditelja, odrastaju u istoj porodici, ali ipak odrastu u dvije potpuno različite osobe. Oni bez obzira što odrastaju u istoj porodici imaju različita iskustva zbog kojih se njihove ličnosti formiraju na drugačije načine. 

Braća i sestre pored roditelja imaju veliki uticaj na odrastanje jedno drugoga, jer mlađa djeca često usvajaju ponašanje starije djece i uče od njih. Braća i sestre su veoma suptilno utkani u našu ličnost, njihov uticaj je značajan, a odnos sa njima može nam postati sigurna luka kada odrastemo i shvatimo da ništa u životu nije konstantno. 

Braća i sestre su neko koga poznajemo čitav život i uvijek su tu negdje prisutni u našim životima bilo da su udaljeni jedan kilometar od nas ili da su na drugom kontinentu. Ništa ne može da promjeni činjenicu da su to one iste osobe od kojih smo učili kako se nose mamine štikle i koje su nas učile da vozimo biciklo. 

Uspomene i tajne koje delimo taj odnos čine u potpunosti jedinstvenim, bez obzira koliko biti stari ili koliko prijatelja imali, koliko bili bliski ili ne sa svojom braćom i sestrama. Njegujmo odnose sa braćom i sestrama jer su oni blagoslov koji naš život čini ljepšim. Upravo oni su dobrim dijelom zaslužni za ono što smo sada.

Pokreće Blogger.