Kolike su šanse da drugi brak opstane: U prvi brak ulazimo zbog porodice, u drugi jer tražimo sreću

Brak nam daje nadu da će jedna od naših glavnih potreba biti zadovoljena. Motivacija za drugi brak javlja se samo onda kada je želja za brak jača od anksioznosti. 


U drugi brak najčešće ulaze oni koji su uvjereni da se prvi brak raspao krivicom partnera ili oni koji su se nepromišljeno upustili u prvi brak. Kada ulazimo u drugi brak bolje razumijemo svoje želje i one su tada realnije. Drugi brak ponekad zaista može biti srećniji jer u drugom braku živimo onako kao želimo i kako mi mislimo da je ispravno. 

Žene se često osjećaju zarobljeno u prvom braku. Nalaze se u raskoraku između očekivanja i stvarnosti, što zajednički život može da učini nepodnošljivim. Mnogim ženama je teško da održe jasnu želju za porodicom, te strast i naklonost partnera jer se odnos između partnera neizbježno mijenja dolaskom djeteta. 



U prvom braku rođenje djeteta nam je najvažnije, dok se u drugom braku više posvećujemo odnosu sa partnerom. Dvadeseti vijek je stvorio drugačiju sliku porodice u kojoj se supružnici vole kao ljibavnici, ali za mnoge parove njihova fizička strast se ne poklapa sa njihovom roditeljskom ulogom. 

Drugi brak je za mnoge prilika da podijele uloge ljubavnika i roditelja. Čak i kada partneri treba da riješe svoju prošlost i sukobe oko djece iz prvog braka, drugi brak je održiviji. Oni su mnogo toga naučili iz prethodnog braka i žele to da iskoriste. 



Obično se parovi prvi put vjenčavaju kako bi stvorili porodicu, a drugi put jer imaju želju da se povežu sa partnerom. Kada ulazimo u drugi brak bolje razumijemo svoje želje i one su mnogo realnije. Znamo da svijet nije savršen i spremni smo da se zaljubimo u stvarnu osobu koja vidi i prihvata sve vaše vrline i mane. Dobijamo priliku da napravimo izbor koji nam odgovara i u paru sa kojim možemo riješavati probleme u novoj fazi našeg života. 

Prvi i drugi brak imaju različita značenja, zbog čega prvi brak ne smije da zasjeni drugi. Ako želite da razumijete brak i da on postane dublji i senzualniji ne treba da zapostavljate svog partnera, već treba da mu posvetite svu pažnju koja mu je potrebna.

Pokreće Blogger.