Koeljo o istinskoj sreći: Pola svijeta proputuješ da bi shvatio da ti je ono najvažnije bilo pred očima

Prije nekoliko godina zazvonio je telefon. Moja majka se javila. Zvala je njena sestra i saopštila joj kako je suprug ostavlja samu sa dvoje dijece. 


Moja majka je bila jako ogorčena na supruga svoje sestre, počela je da psuje, galami i da govori kako je nitkov i kukavica. Još jedan takav događaj se dogodio sledeće godine, ali ovaj put u našoj porodici. Tata nas je napustio i otišao drugoj ženi. 

Moja majka je govorila kako su svi muškarci isti i da će nam život bez njega biti mnogo bolji. Pristojno smo živjeli od onoga što je moja majka zarađivala i nikada nam nije ništa nedostajalo. Nekoliko mjeseci kasnije moj otac se vratio podvijenog repa moleći majku da se vrati. 



Ali ona je bila odlučna i nije htjela ni da čuje da se on ponovo vrati. Rekla je da mora da bude ponosna i da ne smije da mu oprosti. Rekla je da ćemo se snaći i bez njega kao do sada. Iako je taj njen ponos bio zaliven gorkim suzama, ona nije htjela da pokaže razumjevanje prema ocu. 

Nije htjela ni da ga sasluša kada je došao da se pokaje. Nekoliko godina kasnije i ja sam se našla u sličnoj situaciji. Moj muž je odlučio da ode. Mene je do tada život već naučio da nije sve uvijek tako jednostavno kako se čuni. 



Kada pogriješimo svi mi očekujemo da nas drugi razumiju i da nam oproste, ali isto tako veoma često mi ne želimo da oprostimo drugima. Možda smo upravo mi dijelom krivi što je muškarac odlučio da se distancira od nas. Udala sam se veoma mlada i činilo mi se da sam još uvijek dijete isto kao i moj suprug. 

Imala sam razumijevanja za njegovu želju da vidi ima li tamo negdje još nešto zanimljivo, iako mi nije bilo lako. Svima nam se desi nekad u životu da se zapitamo da li smo srećni, da li je ovaj put koji smo izabrali zaista onaj pravi. Svako u životu ima pravo da pogriješi, ali to ne znači da treba pustiti muža da živi sa drugim ženama.

Paulo Koeljo je to na lijep način objasnio u par riječi: Ponekad treba da obiđete cijeli svijet da biste shvatili da je blago zakopano baš u vašem dvorištu.

Pokreće Blogger.