Šta nakon prevare: Stručnjaci za veze savjetuju kad je dobro oprostiti a kad otići

Da li parovi zaista mogu da prvaziđu nevjeru? Stručnjaci su mišljenja da mogu, ali samo ako odvoje dovoljno vremena da razmisle, da pokažu razumjevanje i suosjećajnost. 


Psihoanalitičar Robert Neuburger objašnjava da nije lako obnoviti odnose poslije nevjere. Nevjeru doživljavamo kao izdaju i ona ostavlja dubok trag u nama. Nevjerstvo nam šalje znakove da je vrijednost braka ili veze dovedena u pitanje što u nama budi strah da nema više ljubavi u našem odnosu sa partnerom. 

Odnos između partnera se može spasiti samo ako povrijeđena strana ne zaglavi u ulozi žrtve i ako su oboje spremni na novi početak. Važno je da partneri analiziraju svoj odnos kroz zajedničke vrijednosti i obostranu želju da ostanu zajedno. Oba bartnera bi trebala da preispitaju svoje ponašanje. 



Psihoterapeut Albina Loktionova objašnjava da je nevjera uvijek simptom raspada odnosa, čak i ako to ne primjećujemo. Samoopravdavanje ili želja za osvetom nisu najbolje riješenje, ali razgovor jeste. Ako je razgovor uspješan partneri će na kraju doživjeti bar neko olakšanje, rekla je Loktionova. 

Saradnja sa stručnjakom bi mogla da vam omoguću izlazak iz dijaloga koji će da preraste u obračun i svađu. Stvara se siguran prostor u kome su svi sigurni da će biti saslušani i da će se njegove riječi uzeti u obzir. Ako partneri imaju želju da obnove vezu veoma je važno da provode što više vremena zajedno. 



Ako želite da obnovite odnos sa partnerom važno je da možete da mu oprostite kako biste uspjeli da vratite međusobno povjerenje. Ne treba da dozvolite da vas sumnje i detalji kontrolišu i guše. Ako zaista volite svog partnera treba zajedno da radite na obnavljanju veze. 

 Ako pak mislite da niste u stanju da oprostite svom partneru, ili ako on iznova čini preljubu onda bi možda bilo najbolje da stavite tačku na vašu vezu. Nikome nije potrebno da proživljava patnju i poniženje, ali ni onaj koji je varao ne treba da nosi sav teret krivice. 

Treba mirno da razgovarate o svemu i donesete odluku koja će biti dobra i za jedno i za drugo. Ako se odlučite da obnovite svoju vezu treba da znate da je to uz malo truda zaista moguće, a ako se odlućite da ne želite nastaviti dalje onda poželite jedno drugome sreću i nastavite svako svojim putem.

Pokreće Blogger.