Krasula - Japansko drvo novca: Vjeruje se da donosi pozitivne vibracije i bogatstvo u vaš dom

Japansko drvo novca ili Krasula je jedna od najpoznatijih biljaka koja prema feng shuiju iscjeljuje negativnu energiju te donosi pozitivne vibracije i bogatstvo u vaš dom. 


Istočnjački učitelji vjeruju da postoje biljke koje privlače novac i energiju, bogatstvo i blagostanje u dom, a krasula je jedna od njih. Vjeruje se da prisustvi krasule u kući pozitivno utiče na posao i donosi vlasniku veću zaradu. One su odličan izbor za kancelarije. 

U nekim azijskim zemljama se prenose sa koljena na koljeno. Drvo novca ili krasula potiče iz Južne Afrike, a naziv je dobila po listovima ovalnog oblika koji podsjećaju na kovanicu novca. Ona spada u sukulentne biljke jer imaju mesnate listove koji zadržavaju vodu. 



Može dostići visinu do 3 metra mada sa takvi primjerci veoma rijetki. Krasula cvjeta tokom zime sve do proljeća, a njeni cvjetovi su sitni i bijele boje. Sadi se u zemlju u koju se sade kaktusi. Kao i većina sukulenata ona zimi miruje pa je zalijevanje potrebno svesti na minimum. 

Temperatura prostorije u kojoj se nalazi ne smije da padne ispod 0 stepeni kako biljka nebi smrzla. Ako je držite u toploj prostoriji onda bi trebali češće da je zalijevate. Veoma lako se razmnožavaju. Potrebno je da odrežete grančicu dužine 5-15cm, ostavite da se rez posuši a zatim je posadite u smjesu zemlje i pjeska ili čisti pjesak. 



Zalijevajte je svaka 3-4 dana, ali nemojte dozvoliti da zemlja bude natopljena vodom. Reznice će pustiti korjenje za nepunih mjesec dana, pa ih tada možete posaditi svaku zasebno u posedu. Procenat ožiljenih reznica je skoro 100%. Drugi način razmožavanja je iz lista. Jednostavno otkinete list i položite na zemlju. Nakon mjesec dana list će pustiti korjenje u djelu gdje je bio pričvršćen za granu. 

Vodite računa da list odlomite uz stablo i da bude cjelovit. Ovaj način razmnozavanja je efikasam u 50% slučajeva stoga se više preporučuje prva metoda. Stručnjaci za feng shui savjetuju da ovu biljku stavite desno od ulaznih vrata kako biste imali što više novca. One su takođe pogodne za bonsai.

Pokreće Blogger.