Stručnjaci upozoravaju: Davanje previše sebe u vezi može pretvoriti vezu u toksičnu

Tokični odnosi mogu vas natjerati da se osjećate nesrećno, omalovažavano pa čak i da se zapitate da li zaslužujete ljubav uopšte. 


Ono sto moze da se dogodi jeste da vi i ne primjetite i ne shvatite da se to događa. Na primjer, vi ćete za partnera uvijek preći preko svega, dok on sa druge strane, može da vam vrati vrlo malo. Ova dinamika može biti pogubna za vas. Treba da budete svjesni ove vrste odnosa i pokušate izbjeći

Davanje i uzimanja Čak i u savršenom odnosu, gotovo je nemoguće vidjeti partnere koji jednako daju i uzimaju. I to je normalno. Jedino je prirodno poželjeti rame za plakanje ili nekoga tko vam može pružiti emocionalnu, a možda i financijsku podršku kada prolazite kroz teško razdoblje.



I prirodno je poželiti usmjeriti svo vrijeme i trud na osobu koju volite i koja očajnički treba vašu pomoć. Međutim, može postati nezdravo kad jedan partner daje više, a drugi sve uzme i ne daje ništa zauzvrat. Ako ste prirodno nesebična, privržena i brižna osoba, volite biti uvijek uz svog partnera, možda će vam biti još manje očito da vam ne pokušavaju dati toliko zauzvrat.

U početku će se vaša pomoć cijeniti, ali onda bi je vaš partner mogao početi uzimati zdravo za gotovo. Mogli bi vas početi iskorištavati, neprestano ste im potrebni da ih izvučete iz nekih problema koje su sami stvorili.



Znakovi da ste osoba koja daje više Osjećate se odgovornim za svog partnera i osjećate potrebu da mu pomognete. Ne vidite drugi način rješavanja situacije, to je ono što morate učiniti. Mislite da se ne bi mogli nositi bez vas.

Tako da odgovornost koju već osjećate postaje još teža jer ste uvjereni da bi vaš partner bio izgubljen bez vas, i ne možete dopustiti da se to dogodi. Potrebe vašeg partnera dolaze na prvo mjesto. Trošite previše vremena na probleme svoje voljene osobe često ostavljajuči po strani vlastite probleme i odgovornosti. Mislite da ako prestanete pružati stalnu pomoć i podršku partneru, nećete htjeti i dalje biti u vezi s vama.

Kako to što uvijek dajete više može da vam našteti Sve stvari koje radite za nekoga do koga vam je duboko stalo mogu biti emocionalno iscrpljujuće ako zauzvrat ne dobijete istu količinu vremena, energije i podrške. Neprestana zabrinutost za tuđe potrebe također može biti iscrpljujuća.

A ako vas, osim toga, neprestana briga o drugima sprječava da brinete o sebi i svojim potrebama to može zaista oštetiti vaše samopoštovanje, način na koji vidite sebe i veše mentalno zdravlje uopće. U jednom trenutku vam može čak biti teško vidjeti sebe kao nešto odvojeno od partnera. Možda će vam biti teško, pa čak i gotovo nemoguće zamisliti kako bi bilo biti sam, biti bez njih.

Šta možete uraditi u vezi sa tim Možda ni ne shvatate da ste u vezi u kojij vi samo dajete a partner uzima, i ne razumijete odakla sva ova iscrpljenost i odakle dolaze vaša negativna osjećanja. Niste u stanju sasvim uvidjeti sta nije u redu.

Zato je najvažnije, ako želite da shvatite kako da se riješite ove situacije, da priznate da ste u njoj i zapitajte se zašto uvijek osjećate potrebu da dajete i i ćutite kad ne dobijete ništa zauzvrat. Ako ste na pošetku veze, odmah postavite svoje granice. Nemojte previše ulagati u vezu prije nego što bolje upoznate partnera i prije nego što budete sigurni da će vam pružiti podršku.

Pokreće Blogger.