Kada čovjek prestane vjerovati u Boga počinje vjerovati u svašta - Inspirativni citati Umberta Ekoa

Umberto Eko je italijanski pisac, filozof, esejist i lingvista. Jedan od najznačajnijih mislilaca našeg doba rođen je u Alesandriji, u italijanskoj provinciji Pijemont. 


Redovni je profesor na Univerzitetu u Bolonji, a slavu je stekao romanom "Ime ruže" , po kojem je snimljen i kultni film. I ostali njegovi romani naišli su na sjajan prijem kako kod publike tako i kod kritičara. Izdvojili smo nekoliko zanimljivih citata ovog poznatog pisca. 

1."Bolja je stvarnost od snova: ako je nešto stvarno, onda je stvarno i ti nisi ništa tu kriv." 2. "Možda i nisam mudar onoliko koliko mislim da jesam." 3. "Ludaci i dijeca uvijek govore istinu." 4. "Ništa uplašenom čovjeku ne daje više hrabrosti nego tuđi strah." 



5."San je pismo, a mnoga pisma nisu ništa drugo nego snovi." 6. "Kada čovjek prestane vjerovati u Boga, to ne znači da je prestao vjerovati u bilo šta. On onda vjeruje u svašta.” 7. "Pravi heroj je uvijek heroj greškom. On sanja da bude iskrena kukavica kao i svi drugi." 

8. "Imamo ograničenja, vrlo je obeshrabrujuće i ponižavajuće, a to je smrt." 9. "Ljudi nikada nisu tako potpuno i entuzijastično zli kao kada djeluju iz svojih vjerskih uvjerenja." 10."Svi pjesnici pišu lošu poeziju. Loši pjesnici je objavljuju, dobri je spaljuju." 



11."Ulazak u roman je poput odlaska na uspon u planine: morate naučiti ritam disanja, steći tempo, inače ćete odustati odmah na početku." 12. "Što je ljubav? Ne postoji ništa na svijetu, ni čovječje ni đavolje, ni štogod drugo, što smatram većim osumnjičenikom od ljubavi, jer ona prodire u dušu više od ičega. Ne postoji ništa što toliko ispunjava i veže srce kao ljubav. Stoga, ako ne posjedujete oružje kojim je možete ukrotiti, duša kroz ljubav uranja u dubok bezdan."

Pokreće Blogger.