Lekcije koje bismo mogli naučiti iz serije "Prijatelji" - "Dobar prijatelj će uvijek biti tu za vas"

Prije 26 godina na današnji dan prikazana je prva epizoda humorističme serije "Prijatelji". Sve je započelo tako što je Reachel Green uletjela u "Central Perk" kafić u vjenčanici natopljenoj kišom i predstavila se ekipi koja se zatim predstavila svima nama.


 Serija je snimana od 1994- 2004. a kroz nju smo mogli da pratimo živote pet mladih prijatelja. Kroz godine prikazivanja serije mogli smo od njih da naučimo vrijedne lekcije o životu i prijateljstvu kroz teške i komične trenutke njihovih života. Napravili smo malu listu lekcija koje smo mogli da naučimo od "Prijatelja" i koje bi nam mogle biti korisne. 

 1. Dobar prijatelj će uvijek da bude tu za vas. U uvodnoj pjesmi se govori o prijateljstvu koje prijatelji dokazuju iz epizode u epizodu, ali možda najbolji dokaz prijateljstva je pokazan u prvoj epizodi kada je Monica koja nije vidjela Rachel godinama, pozvala je da ostane kod nje kada nije imala gdje da ode. Time je dokazala da će pravi prijatelji uvijek biti tu za vas bez obzira na sve. 



 2. Teška vremena mogu da se pretvore u zanimljive priče. Na primjer Rossovi razvodi su postali svakodnevne šale iako on nije mislio da su smiješni. Od prilike na takav način se događaju stvari i u realnom životu. Najteži i najluđi trenutci u životu nam se pretvore u najbolje priče. 

 3. Ne treba da se bojite promjena. Rachel je napustila svog zaručnika i ostala bez svega, ali je nakon nekog vremena dobila posao o kojem je sanjala i dokazala da u životu možemo sve. Takođe Chandler i Monica su napustili svoj dugogodišnji apartnam i preselili se u novu kuću čime su završili jedno poglavlje u svojim životima. 



 4. Ne treba previše da planirate. Neki od najzanimljiviji trenutaka u seriji su bile stvari koje niko nije očekivao. Kada je Ross izgovorio Rachelino ime na svom vjenčanju sa Emily zatim Chandlerova i Monicina veza i Rachelina trudnoća. Iako ništa od toga nismo očekivali sve se na kraju dobro završilo. 

 5. Pronađite mjesto u kojem ćete da se okupljate. Jako je lijepo kada se cijela ekipa druži u kafiću, razgovaraju i zabavljaju. Svima nam je potrebno takvo mjesto gdje ćemo da se okuplamo sa svojim prijateljima. 6. Dopustite da vas srce vodi. Ovo se ne odnosi samo na veze već i na karijeru. Sjetite se kako Joey nikada nije odustao od svog sna da postane glumac, a Phoebe je uvijek pjevala i kada je niko nije slušao. 

 7. Ne btinite o tome šta drugi pričaju. Phoebe je uvijek imala najčudnije priče i nemožemo ni da se sjetimo vremena kada ona nije pjevala i bez obzira šta drugi mislili o tome ona je uvijek bila pomalo čudna i svoja što su mnogi voljeli kod nje. 8.Biti iskred je kakše od laganja. Monica i Chandler su pokušali svoju vezu da sakriju, ali svo to silno laganje i skrivanje je samo zakomplikovalo sve i postalo previše stresno za oboje. Ono što je trebalo jeste da budu iskreni od samog početka. 

 9. Ne donosite velike odluke pijani. Sjetite se šta se desilo Rachel i Rossu kada su se nakon pijane noći vjenčali u Vegasu. 10. Ako nije ono pravo ne forsirajte. Janice i Chandler, Ross i Emily. Ovu lekciju smo naučili mnogo puta naročito kada su Rachel i Joey završili zajedno. Čak su i tvorci serije bili mišljenja da je ova veza čudna. Ako nešto nije dobro i nastavlja da razočarava možda je vrijeme to da pustite.

Pokreće Blogger.