Mudre Arapske poslovice: Vjerujte u ono što vidite ali uzmite sa rezervom ono što čujete

Sa istorijskog gledišta, Bliski Istok je bio kolijevka civilizacije i posjeduje nevjerovatno bogato i veliko kulturno naslijeđe. Svojim toplim bojama, uskim ulicama, jakim suncem i karavanima privlače svakoga ko želi da nauči tajnu drevne mudrosti. 


1. Progovorite samo u slučaju da imate da kažete nešto lijepo što će da prekine tišini 2. Krdo ovaca predvođeno lavom će da pobijedi krdo lavova koje predvodi ovca. 3. Jedna greška može da izazove dvije nesreće. 4.Vjerujte u ono što vidite ali uzmite sa rezervom ono što čujete. 

5. Ako ste nakovanj budite strpljivi, ako ste čekić udarite najjače. 6. Ako tražite savršenog prijatelja nikada ga nećete naći. 7. Klonite se zla i samo ga posmatrajte iz daljine. 8. To što branite svoj ponos čini vas dobrom osobom, kada prevaziđete bijes postaćete vedriji, kada prevađete strasti postaćete uspješniji, a kada prevaziđete pohlepu postaćete srećniji. 



9.Ako niste u stanju da zapovjedate sebi ne možete zapovjedati ni drugima. 10. Sve što radite radite bez straha, ako se bojite radije ne radite ništa. 11. Pobjeda pokazuje na šta ste sve spremni, a odbrana koliko vrijedite. 12. Ne otvarajte vrata koja nećete biti u stanju da zatvorite. 

13. Muškarac koji ne oprosti ženi njene male greške nikada neće moći da uživa u njenim najvećim vrlinama. 14. Ako odate svoje tajne vjetru, ne krivite ga što je odao vaše tajne drveću. 15. Uvijek se oslonite na svoje iskustvo prije nego na znanje. 



16. Veličina tvog uma rađa zavidnike, dok veličina tvog srca rađa prijatelje. 17. Davati savjete zaljubljenoj osobi isto je kao željeti napuniti kavez vjetrom ili sito vodom. 18. Novac je dobar kao sluga, ali je loš kao gospodar. 

19. Brak je kao tvrđava. Ko je vani želi unutra, a ko je unutra želi da izađe napolje. 20. Dragulj ne gubi vrijednost i kada padne u blato, a prašina ostaje prašina i kada se digne do neba.

Pokreće Blogger.