Ispovijest jedne mame: Ako ja svaki dan mjenjam pelene djeci može i on bar jedno veče

Svima nam se desi da imamo loše dane, ali kada ste mama ti dani vam se mogu činiti mnogo teži. Ponekad, ma koliko se trudili, niste u stanju da sve postignete i jednostavno sve što želite jeste da se taj dan završi i da legnete u krevet.


Niko nije savršen i ni jedna majka nije savršena, ali svaka majka se trudi da bude najbolja što može i da uradi sve što misli da je najbolje za njeno dijete. Jedna mama je odlučila da prizna neke stvari koje je uradila, a vjerujem da će se mnoge majke naći u ovoj priči.

Nisam odvela svoje dijete na bazen jer mi se nije išlo. Bilo je hladno i željela sam ostati kući u pidžami, a bazen je mogao sačekati neki topliji dan. Moja beba je obavila veliku nuždu u pelenu i ja sam čekala da moj suprug to primjeti. 



Trebalo mu je nekoliko minuta ali je na kraju ipak primjetio. Taj "miris" je bilo nemoguće ignorisati. Ako ja mijenjam pelene dijeci cijeli dan, može i on bar naveče. Ponekad poželim ući u auto i pobjeći od svega. Znate one dane kada svi ustanemo na lijevu nogu, svi su neraspoloženi, plaču i vrište. 

Niste ništa jeli cijeli dan, iscrpljeni ste i sve što vam treba je 5 minuta tišine. Svaka majka koja kaže da joj se takvo nešto ne dešava laže. Kupila sam kolač jer nisam imala ni volje ni vremena da ga napravim. Ja obično jednom rukom jedem, drugom hranim jedno dijete dok me drugo vuče za rukav i traži kolač. 



Trudim se da svojoj dijeci uvijek spremim slatkiš koji vole ali nekad jednostavno nemam vremena za to. Često izlazim iz kuće sa tragovima hrane po sebi, jer znam da će me djeca svejedno veoma brzo isprljati i kada mi ljudi skrenu pažnju na to da sam uflekana ja se pravim kao da sam to tek tada vidjela. 

Jednom sam odvela dijete u vrtić bez doručka jer sam kasnila na posao. Znala sam da neće ostati gladno cijeli dan ipak plaćam taj vrtić. Rekla sam svom dijetetu da se njegov telefon igračka pokvario, a samo sam mu izvadila baterije. Nisam mogla više da podnesem taj zvuk i da neprestano pritišće sve tipke na njemu.

Forsiram dijecu da spavaju po danu da bih ja mogla malo da odmorim. Takođe, preskačem stranice u knjizi kada čitam dijeci priču pred spavanje. Želim što brže da završim sa čitanjem, da zaspu da bih ja mogla da otvorim bocu vina i da pogledam neki film. Poslije tih trenutaka postajem bolja mama. 

Ponekad koristim djecu kako bih izbjegla da idem negdje gdje ne želim. Samo kazem da su dijeca bolesna i da je bolje da ostanemo kod kuće. Često kažem mužu kako su me namučila djeca taj dan kako ne bih morala da spremam večeru. Kada zaboravim nešto da uradim uvijek to opravdavam time da sam imala tešku noć, iako moja dijeca odlično spavaju.

Pokreće Blogger.