Mudrosti monaha: "Najbolje bogatstvo je u dobrom srcu, a ne u velikom novčaniku"

Stari magarac ne može biti naučen novom koraku.


Monasi na Atosu sačuvali su grčke poslovice i izreke u svakodnevnoj komunikaciji. Vekovna mudrost spojena sa životnim iskustvom mnogih generacija 1) Brat ostaje brat, čak i ako je neprijatelj. 2) Biblioteka je apoteka za um.

3) Veliki i bogati nikad nisu krivi. 4) Vekovi se međusobno kopiraju. 5) Deva ne vidi grbavicu. 6) Ušli smo u kolo - valja nam igrati. 7) Za neprijatelja koji odlazi, zlatni most sagradi. 8) Ako dete plače, majka ne razume. 9) Jeftino jede više novca.



10) Ako svoju kuću ne pohvalite - srušiće vam se. 11) Ako uspete da razumete zašto ste rođeni, razumećete sve drugo. 12) Ispovedan greh - napola oprošten. 13) I zidovi imaju uši. 14) Ko spava ujutru, gladuje uveče. 15) Bolje biti odvojeno, a u ljubavi, nego blizu, a u svađi.

16) S vremenom i nezrelo grožđe postaje med. 17) Uvek se kokoška peče tamo gde je bilo jaje. 18) Nikad ne razmišljajte o tome šta vas brine i nikad nećete imati problema. 19) Dok jedni sanjaju bradu, drugi u bradu pljuju. 20) Orao ne lovi muve.



21) Usred dva zla, nećete naći ono što je bolje. 22) Rana od noža se lako izleči, a za ranu od jezika nema leka. 23) Najbolje bogatstvo je u dobrom srcu, a ne u velikom novčaniku. 24) Stari magarac ne može biti naučen novom koraku. 25) Zrno po zrno - pogača. 26) Vedro nebo se ne boji munje. 27) Jezik nema kosti, ali kosti lomi.

Pokreće Blogger.