William Shakespeare: "Ako nekoga mrzi mnogo ljudi, on mora da je dobar čovjek"

Ako nekoga mrzi mnogo ljudi, on mora da je dobar čovjek.


1) Dobar je glas tašta i lažna opsjena koju često stječeš bez zasluga, a gubiš bez krivnje. 2) Neka slušaju oni koji ne znaju vladati. 3) Vlast zasnovana na strahu nije sigurna; strah se povremeno pretvara u mržnju. 4) Na jezik svoje misle ne stavljaj.

5) Ljubav ne gleda očima već dušom; zato je i krilat Amor na slikama slijep. 6) Uskladi radnju s riječju i riječ s radnjom. 7) Duša je radost u samome činu. 8) Pribavi sebi staklene oči i gradi se, poput podlog političara, da vidiš ono ne vidiš. 9) Svijet postoji i negdje drugdje.



10) Zlo koje ljudi čine živi i poslije njih. Dobro se, međutim, sahranjuje s ljudima. 11) Svijet je zanimljiv onoliko koliko smo mi radoznali. 12) Ne preziri kruh da jednoga dana ne bi skupljao mrvice. 13) Obilje i mir stvaraju kukavice. Nevolja je uvijek majka čvrstine.

14) Moja čast je moj život, oboje su u jedno srasli; uzmete li mi čast, moj život niste spasili. 15) Nema većega mraka od neznanja. 16) Slušaj mnoge, razgovaraj s nekolicinom. 17) Najbolje što čini junaštvo jest opreznost. 18) Glazba, nužna hrana nas koji trgujemo ljubavlju.



19) Ništa nije samo po sebi dobro, niti loše; ovisi samo što o tome mislimo. 20) Dobre izreke i dobre večere. Bilo bi još bolje kada bi ih se dobro držali. 21) Glupak za sebe misli da je mudrac, a mudrac za sebe znade da je neznalica.

Pokreće Blogger.