Uz jednostavne korake zasadite limun u kućnim uslovima - Neograniče zalihe cijele godine

Čim probate prvi plod uočićete veliku razliku između domaćeg i kupovnog limuna


Svi znaju da limun ima visoki udio C vitamina zbog čega je u hladnim zimskim mjesecima kad imunološki sustav pada više nego koristan. Općenito, limun je vrlo hranjiv pa je lako dostupno stablo limuna korisno iz više razloga: osim što nadohvat ruke imate izvrstan izvor C vitamina i možete ga češće koristiti i u kuhanju, zadovoljstvo je gledati kako stablo limuna raste, pogotovo ako ste ga posadili od sjemena.

Stabla limuna bez obzira na klimu možete uzgajati i na otvorenom i u zatvorenom prostoru, a ovo je dobar način uzgoja stabla limuna iz sjemena. Treba vam: Organski limun; Većina neekoloških sjemenki limuna uopće neće proklijati, a organski su limuni i zdravija opcija.



Ako planirate uzgajati stablo limuna u zatvorenom prostoru birajte specifičnu sortu 'Meyer' limuna - iako bi bilo koja sorta vjerojatno uspjela, Meyer limuni su manji i pogodniji za unutarnje uvjete. Teglica za sjeme; Teglicu promjera 12 do 15 cm dovoljna je za početak, no s vremenom je treba presuti u veću,

Teglica za sadnice; Teglica promjera 25 do 35 cm koja je veća po širini nego po dubini. Zemlja; Mješavina organskog gnojiva i vermikulita najbolja je za optimalan rast biljaka. Svjetlost; Rasvjeta je potrebna samo ako ne možete pronaći mjesto s dovoljno sunčeve svjetlosti jer stablu limuna treba dosta svjetlosti, otprilike 10-14 sati dnevno kad klija.



Postupak: 1. Pripremite teglicu za sadnice Počnite tako da navlažite zemlju za drugu teglicu. Dodajte dovoljno vode da cijela bude vlažna, do dna. Upotrijebite navlaženo tlo da napunite teglicu sve dok ispod ruba lonca ne ostane samo centimetar prostora.

2. Pripremite sjeme Odaberite sjeme zdravijeg izgleda. Sjeme mora ostati vlažno da bi moglo klijati. 3. Posadite sjeme Sjeme posadite 1.5 cm u zemlju dok je još vlažna i malo vode poškropite neposredno iznad sjemena. Pokrijte teglu s čistom plastičnom vrećicom i učvrstite sa gumenom trakom. Probušite rupice na plastici - tako ćete sjeme održati toplim i vlažnim.

4. Održavanje 1 Držite teglicu na toplom sljedećih nekoliko dana. Uvijek držite zemlju vlažnom. Pazite da sjeme ne dobiva previše topline ili vlage jer će strunuti. Skinite plastiku ako smatrate da je sjeme sigurnije bez.

5. Održavanje 2 Već nakon otprilike dva tjedna mogu se vidjeti klice. Skinite plastiku ako je i dalje tu i premjestite teglicu na mjesto s dovoljno sunčeve svjetlosti. Zemlja u svakom trenutku mora biti vlažna.

6. Ponovno posadite Ako sadnica raste iz tegle, ponovno je posadite u veću. Nakon toga, držite biljku u približno istim uvjetima, sa uvijek vlažnom zemljom i sa 12 sati svjetla. Koristite organsko gnojivo za održavanje biljke zdravom dok raste. Može proći i godina dana dok biljka bude sposobna dati plod pa budite strpljivi i sigurni da je stablo u zdravom okruženju za optimalan rast.

Pokreće Blogger.