Pravilo 80/20 može da spasi vezu - 80 odsto posljedica zavisi od 20 odsto uzroka

Sama teorija je razvijena na osnovu toga što je u trenutku nastanka principa, 80 odsto teritorije Italije bilo u rukama 20 odsto stanovništva.


Ekonomisti su osmislili pravilo za postizanje poslovnog uspeha, a ono može da se primeni i na vezu. Ekonomista Vilferdo Pareto je krajem 19. veka osmislio pravilo 80/20, koje su nazvali Paretov princip. Prema tom principu 80 odsto posledica zavisi od 20 odsto uzroka.

Ekonomski gledano, to znači da osamdeset odsto prihoda neke kompanije dolazi od 20 odsto klijenata. Sama teorija je razvijena na osnovu toga što je u trenutku nastanka principa, 80 odsto teritorije Italije bilo u rukama 20 odsto stanovništva.



Kakve sada to veze ime s ljubavnim odnosom? Posmatrajmo 100 odsto svog slobodnog vremena i činjenicu da treba da zadovoljnimo većinu naših potreba. Da bismo to postigli 20 odsto vremena treba da posvetimo samo sebi. To znači da tokom tog vremena radimo sve stvari koje nas lično zadovoljavaju i nemaju veze s partnerom.

Dakle, možemo da idemo u kupovinu, da se družimo s prijateljima, bavimo se nekim hobijem, pa čak imamo i seks s drugim ljudima. Naravno, sve to činimo samo 20 odsto svog vremena, a ostatak trošimo na druge stvari, koje uključuju i našu ljubavnu vezu.



U nekim slučajevima partneri mogu da izaberu neki novi hobi, ili da krenu na put bez pritiska da stalno moraju da se javljaju svom partneru. U dugim vezama, kada kompromis može da bude težak, pravilo 80/20 donosi otklanjanje bilo koje osećanje ljutnje – svako ima prava na svoj prostor i svoje vreme, bez griže savesti.

Period „20“ znači da se oslanjate na sebe i posvećujete vreme sebi, što bi neko mogao i da zlopupotrebi. Zato, ovaj koncept zahteva i veliki nivo poverenja. Ali kada funckioniše, onda funkcioniše dobro, a mnogi parovi tvrde da im je upravo to pomoglo da učvrste svoju vezu.

Pokreće Blogger.