Savjeti iskusnih domaćica: "Želite li manje peglati, odmah izvadite veš iz mašine"

Iskusne domaćiče savjetuju kako da peglate manje i koje grešeke pravite kod pranja


Odvajajte rublje; Svakako odvajajte vrlo prljavo rublje od onoga koje samo treba malo osvježiti. Vrlo zaprljane stvari potrebno je prati na dužim procesima pranja i višoj temperaturi, ovisno o tome kakva je tkanina. Stvari koje tek imaju malo nekog neugodnog mirisa dovoljno je proprati na niskoj temperaturi, na programu pranja od 15-ak minuta.

Zatvarači moraju biti zatvoreni; Patentne zatvarače na hlačama ili nekom drugom komadu odjeće obvezno zatvorite prije pranja jer vam u protivnom mogu oštetiti i uništiti ostalu odjeću. Jednako je i sa grudnjacima, prije ubacivanja u perilicu svakako zakopčajte kopče i stavite ih u mrežicu.



Pripazite i na dugmad; Savjet stručnjaka je raskopčati dugmad na svim komadima odjeće i posteljine jer se mogu oštetiti i olabaviti pa čak i otpasti. I rupice se znaju raširiti, a konac kojim su opšivene popucati, piše portal 24sata.hr

Oprezno kod sušenja; Kod sušenja rublja obratite pažnju da ne preopteretite sušilicu ili presušite tkaninu. Odmah nakon sušenja, rublje izvadite, protegnite i složite ili objesite na vješalicu, tako će biti manje zgužvano.



Oprez s novom odjećom; Kada kupite novi komad odjeće u nekoj jačoj boji, savjet je prije prvog ubacivanja u perilicu s ostalim rubljem, oprati ga na ruke. Na taj način ćete vidjeti da li ispušta boju i u kojoj količini - ne želite pobojati sve što se nađe u bubnju.

Ukoliko pred sobom imate komad koji otpušta puno boje, najpametnije ga je neko vrijeme prati zasebno u perilici ili na ruke dok se boja malo ne ispere. Trikovi kako peglati manje 1) Rublje izvadite iz perilice odmah nakon pranja jer sa svakom minutom stajanja u njoj postaje sve zgužvanije.

2) Prije sušenja na zraku, svaki komad dobro rastegnite rukama u svim smjerovima. 3) Neke domaćice ubacuju kuglice od aluminijske folije u perilicu i sušilicu rublja jer to čini glačanje puno lakšim i bržim. Naime, tako je odjeća nakon pranja i sušenja mekanija pa nije toliko zgužvana.

4) Stavite komad aluminijske folije između navlake i daske za peglanje tako da sjajni dio bude gore. Skratit će vam vrijeme peglanja jer će se toplina reflektirati s folije i glačati drugu stranu odjeće koju peglate. Žene koje koriste ovaj trik kažu da im skraćuje vrijeme peglanja za čak pet puta - sa 15 minuta za jednu košulju, na tri minute.

Pokreće Blogger.