Psiholog Lilija Ahremčik: “Čovjek može da se promijeni, zaista može, ali samo u jednom slučaju”

Mi smo odgovorni samo za sebe. Rađamo se odvojeno jedni od drugih i otići ćemo sami. Svako od nas ima svoj sopstveni život i predodređenje.


Kada sam izlazila iz teških odnosa, dosta vremena sam se misaono vezala za njih. To jest, shvatala sam da od toga više ništa nema, ali sam ipak mislila da mogu nešto da popravim. ​Kada se magla euforije podigla, počela sam da vidim sve psihološke karakteristike drugog čovjeka.

​ Mada sam ih uvijek u dubini duše i znala, ali kao i većina nas, živjela sam u uvjerenju da ljubav može sve, da može da promijeni čovjeka. Tražila sam članake o zavisnosti, o karakteru, o prirodi nezrelosti i manipulacije, i tako dalje, u stilu toga.



Izbacivala sam to na svojoj stranici, prokazivala čovjeku: "Na, vidi, to je isto to! To je ono što se dešava! Kod tebe je tako, tako i tako sve je uređeno! " Znate li šta sam dobila za uzvrat? Tako je, agresiju i " najgluplja". Šta bi htjeli? Kada upirete u čovjeka prstom, boli.

Svi specijalni obrasci ponašanja - su psihološke zaštite od duševnih rana. To je strategija ponašanja razvijana godinama koja omogućava relativno udobno postojanje u svijetu, ako nijesi cjelovita ličnost. Sada mogu sa sigurnošću da kažem da čovjek može da se promijeni. Čovjek se zaista može da promijeni.



Ali samo u jednom slučaju (čitajte pažljivo!) Kada to sam poželi. Vjerovatno mislite da ćete postati najveći motivator za nekoga, zbog koga će uprkos svemu vama bliska osoba željeti da se promijeni? Ne obmanjujte sebe. Vaš uticaj nije veći od vremena napolju.

Vama se mogu, prilagoditi, da uzmu kišobran u slučaju lošeg vremena, ali da promijene svoja uvjerenja, ili još više - strukturu svoje ličnosti - zbog oblaka napolju ... Da li ste pri sebi? Ali ako tom istom čovjeku iznenada dosadi, da je za vrijeme kiše melanholičan, da na vrućini pati....

Kad mu samome zasmeta, što je duboko nesrećan, nije uspješan, što mu se ne usklađuje život kako želi, ili nešto slično ... Ili da se bog ne šali, u snu mu dođe ozarenje, da " nekako veoma loše živim ..." E tada je sve moguće.

Ali vi ćete biti daleko od epicentra eksplozije ... i bolje bi bilo da budete dalje, da vas ne zahvati eksplozivni talas ... Zato što je priznati "Ja sam bio uzrok svega u svom životu" - veoma teško iskušenje. Obično se, uzrok neuspjeha dodjeljuje nekome ko je blizu ...

ili je bio blizu ... dok još čovjek ne prođe dugi put do shvatanja, od koga sve počinje u našem životu ... ako poželi da ide ... Donald Volš je napisao da je "najbolja stvar koju možemo da učinimo za čovjeka u ljubavi, da mu pružimo veliku porciju sebe".

To nije zloba, ni osveta, nije "gledaj sada, kako će ti biti bez mene". To je spokojna uvjerenost, da svako ima pravo da bude to, i da bude sa tim u sebi, što je u njemu. Čak i to, što ste privremeno (uvijek je to privremeno) u paru, ne daje vam pravo da mijenjate drugu osobu. ​

Mi smo odgovorni samo za sebe. Rađamo se odvojeno jedni od drugih i otići ćemo sami. Svako od nas ima svoj sopstveni život i predodređenje. Vaša volja se rasprostire samo na vaš život. Ne treba praviti od sebe Gospoda, misleći da imate pravo da utičete na sudbinu drugog čovjeka. Ostavite na miru druge, bavite se sobom.

U psihologiji postoji princip - da se ne rešavaju problemi klijenta ako ne zatraži. Zapravo, bez traženja, on još uvijek nije klijent. Zbog toga, treba da slijedite ovo zlatno pravilo univerzuma: ne treba se miješati tamo gdje ne traže.

Naglašavam, odrastao, mentalno zdrav (a o njegovom zdravstveno stanju ne sudite vi) čovjek može da se bavi svojim problemima ili da zatraži pomoć, ako ne može da ih riješi. Budite kreator svoje sudbine - to je najbolje, što možete da učinite u svom životu. Ako neko treba da se mijenja pored vas, to će se dogoditi.

Vi ćete biti motivator samom činjenicom svoje realizacije. Ako drugog čovjeka ne privlači vaš put, ne inspiriše, i to je u redu - on očigledno ima svoj put. A pored vas će biti oni čiji se putevi nalaze blizu vašeg.

bebamur.com

Pokreće Blogger.