Osobe koje često kritikuju druge zapravo prikrivaju lične probleme

Ono što prvo primetimo ko drugih govori mnogo o nama samima Okolina je ogledalo stanja naše duše.


"Uvek polazimo od sebe. Druge ljude vidimo onako kako želimo i na osnovu ranijih iskustava, a ne uvek kakvi zaista jesu", Imanuel Kant. "Sve što vas iritira kod drugih ljudi je samo projekcija vaših ličnih nerešenih unutrašnjih problema", Buda

Nisko samopoštovanje sprečava čoveka da objektivno prosuđuje ljude oko sebe. Ova pojava se naziva negativna projekcija i ona je zaštitni mehanizam kojim drugim ljudima pripisujemo svoje nedostatke i slabosti. Umesto da prihvatimo sve negativne osobine, emocije i okolnosti, pripisujemo ih ljudima iz okoline, jer je tako mnogo lakše.



Sistemom negativne projekcije štitimo sebe. Da bismo se oslobodili ove navike neophodan je rad na ličnom razvoju i postavljanju jasnih granica između onoga što je stvarno i onoga što sami pripišemo nekome. Tako se prevazilazi sukob koji se odigrava u nama samima.

Zaštitni mehanizmi radi u korist ega Projektujemo nedostatke naše ličnosti na druge kako bismo održali pozitivnu viziju o sebi. Samopoštovanje i zaštitni mehanizmi igraju temeljnu ulogu u zaštiti ega. Takozvani odbrambeni mehanizmi ega su strategije koje podsvesno koristimo da bismo održali pozitivnu samo-percepciju.



Ljudski mozak je razvio različite načine da se odbrani od onoga što može biti isuviše bolno ili neprihvatljivo. Takvi mehanizmi nas štite od priznavanja negativnih aspekata naše ličnosti. Problem nastaje u trenutku kada ovakvi mehanizmi postanu automatski i počnemo da ih koristimo svakodnevno.

Na ovaj način narušavate stvarnosti pod uticajem sopstvenog ega, što nema pozitivan ishod. Ono što prvo primetimo ko drugih govori mnogo o nama samima Okolina je ogledalo stanja naše duše. Ono kako vidimo druge ljude u nekom trenutku samo je refleksija našeg stanja u duši.

Kada počnemo da mislimo da su svi oko nas puni mržnje, zavisti i svih ostalih negativnih osobina vreme je da peispitamo svoj život i misli. Kada počnemo nepotrebno da kritikujemo druge ljude, verovatno na taj način kritikujemo sebe.

Pokreće Blogger.