Mudri savjeti Psihologa dr Pemberton: "Trudite se da baš u svakoj situaciji pronađete nešto pozitivno"

Nemojte stati sve dok ne pronađete posao od kojeg u isto vreme možete da živite, ali i da u njemu uživate."


Budite ljubazni prema sebi; "Iako radim sa ljudima dugi niz godina, i dalje sam šokiran kako ljudi umeju da budu zli sami prema sebi. Ljubaznost zahteva isto onoliko truda koliko i negativan sav. Zašto onda umesto trovanja samog sebe ne pređemo na ljubaznost i poštovanje sebe?"

Pronađite novi posao; "Za mnoge ljude posao je smisao života. Ali, upravo to može da bude vaš tihi ubica. Tokom karijere video sam mnoge kojima je ispunjavanje poslovnih obaveza na silu izazvalo veliku štetu i bol. Nezadovoljstvo na poslu odražava se na sve druge aspekte u životu.



Da bismo živeli, moramo da zarađujemo, ali nije poenta da život provedemo nervozni, nesrećni i na kraju bolesni. Nemojte stati sve dok ne pronađete posao od kojeg u isto vreme možete da živite, ali i da u njemu uživate."

Nemojte da ćutite; "Svaka osoba na svetu treba da ima makar jednu osobu sa kojom će deliti najdublja osećanja i misli. Ipak, mnogi se odlučuju da sve zadrže za sebe, a to vam je najbrža prečica do moje ordinacije, i to u poslednjem trenutku - kada negativne misli osvoje čitav vaš um."



Prestani da brineš, jer uvek će biti nekog razloga za brigu i anksioznost; "Kada bismo brinuli o svemu što bi eventualno moglo da se dogodi, ne bi nam ostalo vremena ni za šta drugo. Jedan od mojih pacijenata stalno je brinuo. Da bih mu pomogao da prevaziđe tu svoju opsesiju, napravio sam spisak svih stvari na koje se žalio tokom naših razgovora.

Zajedno smo prošli kroz celu listu i on je konačno zaključio - nijedan o njegovih zamišljenih negativnih scenarija nije se ostvario!" Recite Ne; "Samo to uradite. Pokušajte. Obratite pažnju kako će se osećati kada konačno kažete Ne na nešto što zaista želite da odbijete. Uživajte u slobodi i olakšanju koje će vam tako jednostavna reč doneti!"

Prihvatite ljude onakve kakvi jesu i krenite dalje; "Pokušaji da promenimo nekoga uzimaju mnogo vremena, snage i energije. Razbesne nas i najmanje sitnice u nečijem ponašanju... Da biste se toga rešili, morate jednostavno da naučite da prihvatite ljude onakvim kakvi jesu. U suprotnom ćete završiti iscrpljeni, nesrećni i i dalje besni na iste one sitnice u ponašanju koje se retko kod koga mogu zaista trajno promeniti."

Pokreće Blogger.