Siguran i uredan dom: Stvari koje bi trebali da čistite barem jednom sedmično

Lako vas može uhvatiti užurbani raspored. Trčite okolo pokušavajući se usavršiti na poslu, održavati odnose, imati društveni život, vježbati, vraćati se zajednici i prije nego što to znate, uđete u svoju kupatilo i pomislite da to ne može biti vaše kupatilo.


Ovo mora biti greška. Sigurno ste ušli u pogrešan stan. Koliko ste puta koristili izgovor "Očistiću to sutra"? Sutra dolazi i odlazi, a sada je "Ma mogu i drugi dan." Znamo da čišćenje nije najsimpatičniji način da provedete svoje vrijeme.

Ipak je potrebno, sviđalo nam se to ili ne. Zato je najbolje da sami napravite plan u kojem ćete napisati šta trebate prati svaki dan, sedmično, mjesečno, pa čak i godišnje. Naporno radite za taj stan. Važno je imati osjećaj ponosa kada uđete u njega na kraju svakog dana.



Osim toga, uvijek je lijepo imati svoje mjesto u vijek spremno, kad imate goste i ne morate brzati da obrišete kuhinju dok oni hodaju Danas vam predstavljamo sve što biste trebali čistiti u svom stanu svake sedmice. Možete odabrati jednu sobu svaki dan ili sve odraditi za nekoliko sati za vikend, u zavisnosti od vašeg rasporeda. Sretno čišćenje!

Spavaća soba Trebali biste mijenjati posteljinu jednom sedmično, bolje ćete i spavati noću. Takođe perite podove, jer ćete tako spriječiti prašinu da se nakuplja, kao što je trebate očistiti i sa svih tvrdih podloga u sobi.



Kupatilo Ako ne perete peškire nakon svake upotrebe, onda to učinite bar jednom sedmično, kao i podne prostirke zbog nakupljanja bakterija. Takođe i podove iz istog razloga. Pogledajte i kakvo vam je ogledalo, jer ga često ispršćemo vodom. Wc šolju da ne spominjemo, jer tu se nakuplja i ponajviše bakterija.

Kuhinja Kao i u drugim dijelovima kuće, i ovdje je bitno da se očiste podovi, ne želite privlačiti bubašvabe u vaš dom. Pobrišite i kuhinjske elemetne, jer je to prvo što neko vidi kad uđe u kuhinju. Obratite pažnju i na mikrovalnu, jer se ona veoma brzo uprlja. Očistite i frižider jer ne želite da u njemu držite ustajalu hranu. Sudoper je takođe vrlo birtna stavka koja se mora redovno čistiti, da bi se spriječilo širenje bakterija.

Devna soba Kao i u drugim prostorijama počnite od podova, pa pređite na tvrde površine, jer se prašina na njima svakodnevno nakuplja. Pogledajte i kakvi su vam prozori, jer kada je sunčan dan, sve je još primjetnije. Perući prozore učinićete vaš dom još svijetlijim. Okrenite i vaše jastuke na kauču, ako često sjedite naslonjeni na njih, oni počnu da se udubljuju. Možete malo i usisivačem preći preko kauča.

Pokreće Blogger.