Roditelji samouvjerene djece neke stvari rade drugačije: “Naučite ih prvo vrijednosti vremena”

Dok sam odrastala falilo mi je samopouzanja. U stvari bila sam nesamouvjerena, da nije moglo biti gore od toga.


Stvari poput: „Vjeruj u sebe, ti možes sve“ ili „Ti si šampion! Ti si poseban“ nikada se nisu izgovarale u našoj kući. Ne da većina ljudi uopšte govori tako, ali znate na pšta mislim. Ne krivim mamu, ni ona nije tako odgajana. Srećom pa sam imala pristup informacijama i znanju koji su me drugačije naučili i nadam se da ću svoju djecu učiti onako kako nisu učili mene.

Kao roditelj, morate biti budni da biste stvorili okruženje koje potiče vaše dijete i podučava ih da je strah normalan dio ljudskog roda - i da će dobiti ono što žele tako što će se suočiti sa svojim strahovima. Samouvjerena djeca imaju roditelje koje rade ove stvari.



1.Uče uh vrijednosti uloženog vremena Morate uložiti praksu u sve šta želite naučiti, ali djeca to ne razumiju. Kad nešto pokušaju, a ne mogu odmah to može biti obeshrabrujuće. Umjesto toga, naučite ih da neke stvari zahtijevaju praksu i da ulaganjem vremena u neku stvar mogu postati vješti. A kad vaše dijete vidi da postaje bolje, pomaže mu da dobije samopouzdanje.

2. Uče ih rješavanju problema Učenje rješavanja problema, kako kreativno raditi , daje im samopouzdanje da mogu postići sve i savladati izazove svojim umom. To možda nije uvijek tako. Međutim, um je neizmjerno moćan alat kad se u njega usadi dovoljno vjerovanja.



To je razlog zašto je to jednostavno jedna od najvažnijih stvari koje dijete možete naučiti i sjajan način da im se pomogne u njegovanju samopouzdanja. 3. Potiču radoznalost Razlog zašto ovo igra ulogu u izgradnji djetetovog samopouzdanja je taj što potiče samoistraživanje i uči ih da postoje stvari koje ono ne zna - ali o njima može naučiti.

4. Stavljaju pred njih izazove Roditelji koji odgajaju samouvjerenu djecu ne boje se izazivati svoje dijete jer znaju da se dijete tako može razvijati. Kad nas gurnu preko naših sadašnjih granica, možemo se proširiti i postati nešto više, nešto „bolje“ nego što smo bili prije.

5. Uče ih da neuspjeh shvate kao nešto iz čega mogu učiti i razvijati se Jedan od najvažnijih principa samopouzdanja je promjena načina na koji vaše dijete gleda na neuspjeh Roditelji koji podižu samouvjerenu djecu znaju koliko je važno voditi svoje dijete kroz neuspjeh pokazujući im da je to neprocjenjiva prilika za rast, a ne znak njihove neadekvatnosti.

6. Uče ih kako da se osjećaju ugodno sa svojim emocijama Što se tiče samopouzdanja, ono je ključno jer ravno udara u srce onoga što uzrokuje gubitak samopouzdanja: osjećaja i emocija poput straha, bijesa, frustracije, zavisti, ljubomore, sumnje u sebe i razočaranja.

Ako ih rano naučimo kako se nositi s emocijama - kako ne osuđivati i posmatrati um i kako on funkcioniše - kao i činjenicu da svi mi imamo poražavajuće, iracionalne misli i to što imamo te misli ne znači da su istinite , može napraviti ogromnu promjenu u nečijem životu. A još znažniju ako to učite dijete dok je malo.

Pokreće Blogger.