Prestanite se žaliti – Takvi niste dobri ni sebi ni drugima

Istražvianja kažu da bi se prosječan čovjek mogao žaliti najmanje petnaest puta dnevno. Neki koji su zavisni od kukanja mogli bi se žaliti čak i trideset puta dnevno. Nema ništa loše u tome jer većina nas to radi jednostavno kako bi se oslobodila nekog stresa.


Međutim, problem dolazi kada se počnemo žaliti na gotovo sve. Vidite, jezik je možda mali organ, ali vrlo je moćan. Ono što izlazi iz vaših usta često može promijeniti vašu trenutnu situaciju. Štaviše, može povrijediti ili obeshrabriti ljude oko vas.

Ako vjerujete da ste neko ko se previše žali i tražite način da se riješite loše navike, evo nekoliko savjeta koje možete primijeniti kako biste se prestali žaliti i započeli živjeti. Shvatite da kukanje ništa ne mijenja; Prvi korak koji vodi ka tome da se riješite loše navike jest da shvatite da to što se žalite ništa u stvari ne mijenja.



Što se više žalite, više se vaša loša situacija pogoršava. Razlog je taj što su vaše riječi dovoljno snažne da utiču na vaše okolnosti, a jedini način da se loša situacija preokrene jeste da se ne žalite zbog toga, nego da o tome pričate pozitivno.

Prepoznajte koliko moćna zahvalnost može biti; Baš kao što prigovaranje ima moć da pogorša lošu situaciju, tako i je zahvalnost može poboljšati. Sve započinje s pozitivnim stavom, a zatim pretvaranjem tog pozitivnog stava u pozitivne riječi. Zahvalnost je snažna jer vam pomaže da se fokusirate na dobre stvari, a ne na loše.



To vam pomaže da odmah odredite svoje mogućnosti, tako da se fokusirate na stvari zbog kojih se osjećate dobro, a ne na stvari zbog kojih se žalite. Odvojite vrijeme za meditaciju i brojanje svojih blagoslova; Meditacija je odličan način da se riješite loše navike kukanja. To je moćan alat koji vam omogućuje da se fokusirate na ono što želite postići.

Svaki put kada ste u iskušenju da se žalite zbog nečega, pokušajte zatvoriti oči i fokusirati se na rezultate koje želite. Kad meditirate, koncentrišite svoje misli na to, proširite ih, ne ostavljajući mjesta onome što ne želite unijeti u svoj um.

Prihvatite činjenicu da živite u nesavršenom svijetu; Svijet u kojem živimo jednostavno je nesavršen. Nemoguće je dobiti sve što želite dok ste ovdje na zemlji. Jednom kada prihvatite tu stvarnost, polako ćete se prestati žaliti na to koliko je vaš život loš i samo ćete se očeti opuštati.

Neko je jednom rekao da su naše blagoslovi u životu poput vode koja teče iz crijeva. Kad se puno žalimo i brinemo,u stvari se previše čvrsto držimo za crijevo i sprječavamo da blagoslovi iz njega izađu. Onog trenutka kad shvatimo da nemamo kontrolu nad stvarima koje se događaju oko nas i prepustimo se, blagoslovi će nam se izliti u izobilju.

Izvor: infpult.info

Pokreće Blogger.