Poznati psiholog savjetuje: Najvažnija stvar za očuvanje svake veze i braka je komunikacija

„Moramo razgovarati“. Ne postoje strašnije riječi u vezi od ovih. Ipak, komunikacija između partnera je prvi korak ka poboljšanju veze i umjetnost koju oba partnera treba da savladaju. Komunikacija je ključan aspekt veze jer se tako gradi jača konekcija među partnerima.


Smanjuje zbunjenost; To što ste u dugoj vezi ne znači da morate znati tačno šta vaš partner misli. Čak i ljludi koji su u braku 50 godina ne mogu baš uvijek znati šta je u glavi njihovg supružnika. Opasno je reći „ Mislio/la sam da znaš“ jer je istina skoro uvijek baš suprotna.

Da biste izbjegli nesporazume uvijek recite šta mislite jasno i iskreno. Mnogo bi manje konfuzija u vezi bilo kada bi uvijek jasno govorili šta mislimo i želimo, a ne da ostavljamo mjesta pretpostavkama. Kako je uspostavljena dubinska komunikacija? Postoje dva načina duboke komunikacije. Jedno je kroz zdravo suočavanje, a drugo kroz slušanje. Oboje su vitalni sastojci zdravog odnosa.



Pruža sigurnost; Zadovoljstvo u vezi postoji kada su obe strane sigurne. Mnogo je načina na koje možete pružiti sigurnost svom partneru, ali ništa nije efikasnije ljubaznih, iskrenih i ljubavnih riječi. Možete svom partneru nekoliko puta dnevno poslati lijepu poruku, ili ostaviti na papiru neku romantičnu poruku s vremena na vrijeme. Rezultat će biti povećanje posvećenosti i zadovoljstva.

Zdravo suočavanje; Kažemo zdravo suočavanje, jer se suočiti možete i na nezdrav način, način da nekoga povrijedite. Suočavanje uvijek treba biti pozitivno i konstruiktivno, za cilj imati rješavanje problema, a ne prebacivanje krivice na drugu stranu.



Kroz ovaj način komunikacije možete jasno parteru reći šta vas je tačno povrijedilo u njegovom ponašanju, a da ga ne napadate. Zdravo suočavanje je dobro jer vam pomaže da izrazite svoja osjećanja umjesto da ih potisnete.

Slušajte prije nego što progovorite; Postoji razlog zašto imamo dva uva, a samo jedna usta. Da bismo slušali prije nego što progovrimo. Ključ komunikacije je povezivanje s drugom osobom na emocionalnom nivou. To znači ne samo slušati ušima, već i saosjećati i osjećati srcem.

Recimo da vaš partner želi da razgovara s vama o problemu na poslu. Umjesto da odmah ponudite rješenje, pokušajte ga prvo saslušati i pitajte ga šta osjeća o situaciji. Više će vas cijeniti ako ga jednostavno saslušate i pokušate saosjećati, nego ako mu ponudite brzo rješenje bez pokušaja razumijevanja njegovih osjećaja.

Dobra stvar vezana za komunikaciju je ta što je možete razviti, i to učenje vještine komunikacije vas može dodatno zbližiti. A jednom kad naučite tu vještinu, to može imati ogroman, pozitivan uticaj na vašu vezu.

Izvor: infpult.info

Pokreće Blogger.