Ljubomorni ste - 7 situacija u kojim je ljubomora u stvari odlična stvar

Ljubomora je emocija za koju se svi možemo složiti da smo je osjećali u nekom trenutku. Osjećaj se ne nalazi samo u vezama, već i na ostalim područjima života. Ljubomora je, međutim, snažnija i rasprostranjenija u vezama. Bilo da se radi o supružniku, članovima vaše porodice ili bliskim prijateljima, to će se sigurno dogoditi.


Nesigurnost je osjećaj s dvostrukim oštricama koji vašu vezu može učiniti boljom ili je prekinuti. Emocija je većinom loša za pojedince jer dovodi do prekida odnosa. Kad na taj osjećaj gledate pozitivno, možete stvoriti trajne veze.

Koje su to situacije u kojima je dobro biti ljubomoran? 1.Kada neko prkorači granice u vezi. Pridržavanje granica u odnosima znak je poštovanja prema vašem partneru. Zdravo je kada postanete uznemireni kada neko krši granice. Kada se osjećate ogorčeno, to je znak da vas neko ne poštuje dovoljno.



2. Kada neko flertuje s vašim partnerom. Takve stvari se dešavaju uglavnom kad je vaš partner na nekom društvenom događaju. Ljudi mogu postati koketni svojim govorom tijela. U redu je da u takvim slučajevima postanete ljubomorni i to date do znanja vašem partneru.

3. Kad je pažnja vašeg partnera više usmjerena prema vašim prijateljima nego prema vama. Kad je veza nova, vi i vaš partner dajete jedno drugom svu pažnju. Međutim, kako vrijeme odmiče, koncentracija se smanjuje. Većina supružnika možda dosta vremena provodi s prijateljima. Ljubomora je u tom slučaju razumljiva i prihvatljiva.



4. Kada se mijenjaju prioriteti u vezi. Svako želi biti u vezi u kojoj zna da je prioritet svom partneru. Kad vaš partner posveti više pažnje karijeri, prijateljima i drugim ljudima, automatski će vas učiniti ljubomornima.

5. Kad vas dovoljno ne cijene. Jedan od najčešćih razloga za prekid veze je kad osjećate da vas partner ne cijeni dovoljno. Važna praksa je cijeniti vašeg partnera riječima na glas. Bićete ljubomorni kad vidite kako priznaju druge ljude za ono malo što čine. Zaboravljajući da činite toliko više od onoga što rade drugi.

6. Kad vaš partner ne cijeni vrijeme koje provedete zajedno. Kako biste se osjećali kad izlazite na sastanak sa partnerom, a oni nisu emocionalno prisutni? Automatski ćete postati sumnjičavi. Vrlo je razočaravajuće kada je partner visi na telefonu dok je s vama.

7. Kada otkriju svoje probleme prijateljima, umjesto da vam se povjere. Tužno je kad vam partner ne govori šta mu se dešava u životu. Umjesto toga, povjerava se svojim prijateljima kako bi pronašli rješenje. Takvo ponašanje može učiniti da se osjećate kao autsajder. Normalno je da se tako osjećate.

Dobra vijest je da ljubomora uopšte nije nezdrava. Ono što trebate učiniti je da shvatite zašto postajete ljubomorni, kada i kako nastaje osjećaj. Te informacije vam pomažu da pozitivno usmjerite emociju.

Izvor: infpult.info

Pokreće Blogger.