Kako da sačuvate zdrav razum - Genijalne metode čuvenog psihologa

Stres je svuda. U inboxima naših elektronskih pošti, u optuživačkom tonu našeg šefa kada vas upozorava na neki rok, u hrpi neopranog suđa koji vas čeka. Ali to ne znači da smo 24h osuđeni na nervozu. Da bismo vam pomogli istražili smo kako da se riješite stresa kada vam svega bude preko glave.


Učinite nešto lijepo za nekoga; Kad smo pod stresom ili smo preopterećeni, mnogi od nas osjećaju da nisu u stanju izdvojiti vrijeme ili energiju za tuđe probleme. Međutim, istraživanje je pokazalo da čin davanja može aktivirati područje mozga povezano s pozitivnim osjećajima, što će vam i podići raspoloženje i ublažiti stres.

Otiđite u teretanu; Svaka vrsta vježbanja može osloboditi od stresa. To je zato što znoj povećava proizvodnju neurotransmitera vašeg mozga, što zauzvrat poboljšava vaše raspoloženje i osolobađa vam um od svega što vas stresira. Istgenite se; Malo istezanja je oduvijek bilo dobro u borbi protiv stresa. Odvojite 10 minuta svakog dana za istezanjei bićete fleksibilniji, manje napeti i srećniji.



Slušajte umirujuću muziku; slušanje umirujućih zvukova poput klasične muzike i snimljene tekuće vode pomaže u održavanju nivoa kortizola i vraća vas u stanje ravnoteže. Žvaćite žvaku; Jedno istraživanje je pokazalo da žvakanje žvake pomaže pri uklanjanju stresa jer smanjuje nivo kortizola.

Provedite neko vrijeme bez telefona; Konstantne vibracije telefona drže nas u režimu borbe, podstičući navalu adrenalina. Da biste se oslobodili stresa, ostavite telefon negdje sa strane. Možda ćete propustiti neku poruku, ali ćete sačuvati zdrav razum.



Izađite u prirodu; Istraživanja su zaključila da postoji idirektna veza između vremena provedenog u zelenom prostoru i smanjenja nivoa stresa. Ako ne možete izaći u prirodu usred radnog dana, pomoći će čak i ako gledate sliku prirode.

Jedite povrće; Jedan od najjednostavnijih (i najzdravijih) Načina uklanjanja stresa je da jedete više voća i povrća. Istraživanje je pokazalo da su oni koji su jeli više voća i povrća smireniji i srećniji - i obrnuto, oni koji nisu konzumirali dovoljno zelenila bili su pod stresom.

Pijte čaj umjesto kafe; Šoljica kave s visokim sadržajem kofeina mogu vam dati energiju - ali ako previše konzumirate, na kraju možete povisiti nivo stresa i hormona. Zato umjesto kafe probajte piti čaj. Udahnite duboko; Duboko disanje - koje potiče punu razmjenu kisika u tijelu - aktivira smirujući parasimpatički odgovor tijela i smanjuje razinu upalnihi procesa povezanih sa stresom.

Izvor: InfPult.info / Tamara.Ć

Pokreće Blogger.