Knjige koje bi trebalo da pročitate makar jednom u životu

Koje bi još knjige trebalo da se nađu na ovom spisku


Napišite nam u komentarima koje bi još knjige po vašem mišljenju trebalo da se nađu na ovom spisku! 1984, Džordž Orvel Orvel u ovoj knjizi istražuje pitanja cenzure, propagande i individualizma, kada se protagonista bori da izbegne svoje monotono postojanje.

Sto godina samoće, Gabrijel Garsija Markes Ovo je priča o selu Makondo i njegovim stanovnicima. Roman pokriva 100 godina svake generacije porodice Buendija, čije su greške u prošlosti vodile ka njenom uništenju. Mobi dik, Herman Melvil Odgovor na pitanje kuda sve može odvesti beskompromisna želja za osvetom po svaku cenu.Majstor i Margarita, Mihail Bulgakov Jedan od verovatno najvećih romana ikada napisanih koji se može čitati na više načina. Slojevitost je tajna genijalnosti Bulgakova. Verovatno ste čitali, a možda i nekoliko puta. Grof Monte Kristo, Aleksandar Dima Ispunjena intrigama, ljubavlju, scenama borbe i socijalnom satirom, ovo je jedna od najboljih osvetničkih knjiga ikada napisanih.

Mali princ, Antoan de Sent Egziperi Prvobitno objavljena na francuskom jeziku, ova novela je priča o pilotu čiji se avion srušio u Sahari i njegovom susretu sa dečakom koji tvrdi da je sa druge planete. Iako je napisana kao priča za decu, ovaj roman je namenjen svim uzrastima i drugačije ćete ga shvatiti u zavisnosti od životnog perioda u kome ga čitate.Za kim zvona zvone, Ernest Hemingvej "Nijedan čovek nije ostrvo, sam po sebi celina; svaki je čovek deo kontinenta, deo zemlje. Ako grudvu zemlje odnese more, kao da je odnelo neki rt, kao da je odnelo posed tvojih prijatelja ili tvoj. Smrt ma kog čoveka smanjuje mene, jer ja sam obuhvećen čovečanstvom. Stoga, nikad ne pitaj za kim zvona zvone – ona zvone za tobom." (Za kim zvona zvone)

Kratka istorija bezmalo svačega, Bil Brajson U jednom od najboljih vodiča u nauci, napisanom tako da može da bude dostupan za javnost, Brajson opisuje sve - od veličine i istorije univerzuma do uspona ljudske vrste u njemu. On priča i o ekscentričnim arheolozima, antropolozima i matematičarima, koji su doprineli najvećim svetskim otkrićima.

Stranac, Alber Kami Dobitnik Nobelove nagrade za književnost, Stranac počinje Mersoovim saznanjem da mu je majka umrla. Nedostatak emocija dovešće do toga da ubije čoveka. Podeljena u dva dela, priča prati život Mersoa pre i posle ubistva i vodi čitaoca kroz suđenja i predstojeće pogubljenje.

Zločin i kazna, Fjodor Dostojevski Zločin i kazna je priča o Rodionu Raskoljnikovu, siromašnom i propalom studentu iz Sankt Petersburga, koji je smislio plan da ubije staricu. Tim ubistvom planira da reši finansijske probleme, a i smatra ga etički opravdanim, jer se on, kao pojedinac, nalazi iznad moralnih pravila koja obavezuju ostale ljude. Šta je u životu opravdano, a šta ne?

Braća Karamazovi, Fjodor Dostojevski Pozadina ove priče koja se dešava u Rusiji 1987. je oceubistvo i porodično rivalstvo. Braća Karamazovi prate živote tri brata i njihovog oca, a ovih 800 i nešto stranica sigurno vredi pročitati. Uostalom, sigrno ste ih već pročitali.

Životinjska farma, Džordž Orvel Alegorija i satira sovjetskog komunizma, Životinjska farma je priča o grupi životinja koje preuzimaju farmu nakon svrgavanja njihovog ljudskog gospodara.

Želite da čitate još sadržaja poput ovoga, preporučujemo da posjetite i magazin - www.pult24.info

Napomena: Preuzimanje ovog sadržaja je dozvoljeno samo ukoliko navedete izvor uz OBAVEZNO linkovanje našeg domena i originalnog članka!

Pokreće Blogger.