Pišem i obraćam se tebi, ženo - Tebi koja celog života nekom nešto objašnjavaš,tumačiš, pravdaš

Nisi dužna nikome polagati svoje račune


Pišem i obraćam se tebi, ženo. Tebi koja celog života nekom nešto objašnjavaš. Pišem i obraćam se tebi, ženo. Tebi koja celog života nekom nešto objašnjavaš. Tumačiš. Pravdaš. Približavaš zašto je nešto tako i tako. Glumiš prevoditeljicu.

Obraćam se tebi i želim da ti kažem da to ne radiš. Šta će ti to? Čemu služi? Za čije zdravlje? Želim da ti kažem da ne radiš to i da ne moraš da radiš to. Čak i kada te stave u poziciju da objašnjavaš sebe, iščupaj se iz toga. Iskoprcaj se nekako.



I jednostavno – nemoj. Nisi ti dužna nikome objašnjavati svoje postupke, izbore, odluke. Nisi dužna nikome objašnjavati sebe. Nemaš ti šta kome objašnjavati zašto dojiš, zašto ne dojiš, zašto si rodila njih pet ili nisi niti jedno i nećeš, zašto ne jedeš meso ili zašto obožavaš ćevape.

Nemaš ti šta kome objašnjavati zašto imaš viška kila ili zašto voliš žene. Tiče ih se, vole da znaju, da pitaju, da zadiru, da se hrane time, ali ne hrane se oni tim informacijama, ne. Oni se hrane tvojom energijom dok to sve iznosiš, objašnjavaš, laprdaš, tumačiš.



Oni se nahrane i napoje, a ti ostaneš prazna i osušiš se, jer si im se dala. Isisali su te. Nemoj ih hraniti. I nemoj se braniti, iako se osećaš napadnuto možda. Usmeravaj energiju na neke druge stvari, neke stvari od kojih imaš konkretne koristi.

Batali prazne priče. Pusti. Nikome se ne objašnjavaj. Naučene smo da treba da tumačimo svoje postupke, pa čak i nepoznatima i ljudima s kojima nismo bliski. Ali tome svaka od nas staje na kraj. Naučene smo da dugujemo. Drugima sebe. Ali to nije tako.

Nikome ne duguješ objašnjenje oko toga zašto si ćelava, kako to da si bolesna, a istovremeno i našminkana, kako to da ti je umrla mama, a nisi u crnini i kako to da si nesretna i tužna, a imaš imućne roditelje. Nemoj objašnjavati kako to da si pokrivena, a pušiš. Ti pušiš i ti si pokrivena i to ne (treba da) zanima nikog.

Tiče ih se i otkud to da ne radiš, a imaš love, znam. Ali tu opet ti nastupaš. I ne objašnjavaš. Ne dugujem objašnjenje čak ni partneru. Jednostavno ne dugujem. Ne polaže niko pravo na mene i moje odluke, samo ja, jer samo ja s njima i živim. Niko drugi. Baš niko.

Bolje lezi spavat nego da trošiš reči. Od spavanja imaš neke koristi. Jer – možda ti to nikad niko nije rekao, možda to ne znaš, a možda si čula to, ali ti se nije ‘primilo’, pa telo automatski kreće da se objašnjava. Ako su naše babe morale ili mislile da moraju da se tumače drugima, mi sad ne moramo i znamo da ne moramo.

Ne dozvoli da ti život prođe u objašnjavanju sebe drugima. Podršku dajem i šaljem svim onim ženama koje žive onako kako one hoće i žele, onako kako izaberu i onako kako ih sleduje s obzirom na izbore koje naprave. Ostalima kažem samo da nikome ništa ne objašnjavaju

Izvor: lolamagazin.com

Pokreće Blogger.