Prestanite pretpostavljati kakav je dan jedne žene, majke, domaćice

Majka koja je odlučila stati na kraj izjavama tipa “ma lako je tebi”


Njezinu vam priču prenosimo u cjelosti: Jednom prilikom kada mi je jedan osoba trebala nešto donijeti, upitala me kada mi odgovaralo da naiđe. Rekla sam da može navratiti kad god. Komentar koji je uslijedio me zaista šokirao. Ta mi je osoba rekla: „I ja bih voljela da sam majka domaćica pa da imam vremena za sve što poželim.“

To je bilo prije tri godine i još uvijek dobro pamtim te riječi. Pa dozvolite, molim vas, da vam objasnim šta ja radim sa svojim vremenom. Dojim svoju mlađu djevojčicu na zapovijed tokom čitavog dana. To je oko 109 500 potrošenih minuta u dojenju samo, godišnje.



Dojila sam svoju stariju do njene 3. godine, što je oko 328 500 minuta ukupno (i nju sam jednako tako dojila na zapovijed). Dakle, na dojenje mlađe sam potrošila nekih 164 250 minuta – do sada. Jednako tako, treba da naglasim i da je razlika između dojenja njih dvije bila tek tri mjeseca. Pelene mijenjam po čitave dane, nekada par puta u toku jednog časa.

Perem ture i ture veša, posuđa,… pospremam igračke stotinu puta dnevno, liječim “auć” poljupcima, nunam uplakanu bebu, igram se sa starijom, smišljam načine kako da rast zubića bude makar malo ugodniji, spremam doručak, ručak i večeru,… učim bojama, slovima, oblicima, … te vodim računa o prehlađenoj djeci čak i kada sam ja prehlađena.



Pročitam oko 50 knjiga dnevno i pomažem u mnogobrojim crtežima. Rijetko kada stignem da jedem sjedeći ili pak pogledam nešto na TV-u. Ni u WC ne mogu da odem na miru. Kuharica sam, čistačica, pjevačica uspavanki, majka, žena… Nemam slobodne dane, godišnji odmor ili neko vrijeme za sebe.

Naravno da sam iscrpljena i naravno da imam puno posla, ali što se mene tiče, ali i, vjerujem, većine nas, ne bih to mijenjala ni za šta na svijetu. Jer, u svom tom haosu i gomilama prljavog veša postoji million trenutaka koji me ispunjavaju više nego što sam ikada mogla i da sanjam.

Postoji radost u tom haosu i ljubavi u tom neredu. Teško je svim majkama – i onima koje rade i onima koje ne rade. Jedna ne vrijedi više nego druga i posao jedne nije teži od posla one druge. Bilo da radimo, bilo da ostajemo kući, 24/7 smo majke. Stoga, prestanimo pretpostavljati kakav je dan jedne majke i pohvalimo svaku majku za sve što radi.

Izvor: lolamagazin.com

Pokreće Blogger.