Kako je govorio Meša Selimović: "Muž koji želi sebi dobro, poslušaće ono što mu žena kaže"

Nezadovoljstvo je kao zvijer, nemoćna kad se rodi, strašna kad ojača.


Meša Selimović rođen je u Tuzli 1910. Nakon završenih studija na Filozofskom fakultetu u Beogradu, do početka Drugog svetskog rata, radio je kao profesor gimnazije u rodnom gradu. Najveći uspeh postigao je romanom “Derviš i smrt” (1966). Ovaj roman je osvojio sve značajnije domaće književne nagrade.

Sledi, takođe, značajan roman “Tvrđava” (1970). Ova dela prevode se i objavljuju i u drugim zemljama. Selimović je umro u Beogradu, 1982. godine, a za sobom nam je ostavio pregrštdobrih dela, mudrosti i pouka. U nastavku sledi samo deo njegovih citata iz gore pomenutih dela:



Citati o životu: 1) Pust život je gori nego ništa, a ljudi se opet drže te pustoši, ne vjerujući kako ima išta drugo. Ništa ne bi izgubili kad bi pustili ono što imaju, a boje se da ne bi dobili, zato šute i čekaju. 2) Boj se ovna, boj se govna, a kad ću živjeti?

3) Kasno je sjećanja, uzalud se javljate, beskorisne su vaše nemoćne utjehe i podsjećanja na ono što je moglo da bude, jer što nije bilo, nije ni moglo da bude. A uvijek izgleda lijepo ono što se nije ostvarilo. Vi ste varka koja rađanezadovoljstvo, varka koju ne mogu i ne želim da otjeram, jer me razoružava i tihom tugom brani od patnje.



4) Trebalo bi ubijati prošlost sa svakim danom što se ugasi. Izbrisati je kako ne bi boljela. Lakše bi se podnosio dan što traje, ne bi se mjerio onim što više ne postoji. Ovako se miješaju utvare i život, pa nema ni čistog sjećanja, ni čistog života.

Citati o ljubavi: 1) Hiljadu nečijih srećnih časaka biće kao ovaj, ali ovaj nikada više. Hiljadu tuđih ljubavi biće kao ova, ali ova nikad više. 2) Odlučio sam se za ljubav. Manje je istinito i manje vjerovatno, ali jeplemenitije. I ljepše. Tako sve ima više smisla. I smrt. I život.

3) Da nisam upoznao tebe, bio bih ljut na život, pa ne bih imao ništa, kao ni sada, ali ne bih znao šta je sreća. Zbog tebe se ne osećam poražen, niti mislim na osvetu. Mislim samo na tebe. Nikada te više neću ostaviti samu, sve što se desi, desiće nam se zajedno.

4) Hodaćemo bez razloga, radovaćemo se bez razloga, smijaćemo se bez razloga, s jednim jedinim razlogom, što smo živi i što se volimo. A kud ćes veći razlog. 5) Ljubav je valjda jedina stvar na svijetu koju ne treba objašnjavati, ni tražiti joj razlog.

Citati o ženama: 1) Žena je uvijek zanimljiva kad je zaljubljena, tada je pametnija, odlučnija, ljupkija nego ikad. Muškarac je rastresen ili grub ili nerazmišljen ili plačljivo nežan. 2) Žena više voli nježnu riječ, makar bila i glupa, nego pametnu ako je gruba.

3) Kakve su da su, žene su mudrije i bolje od muškaraca. To pred njima ne treba reći, ali su muškarci glupi, sujetni, uobraženi, ne vrijede mnogo, među nama rečeno. I čudo je kako nas žene trpe.

Pokreće Blogger.