Nauka potvrdila: Žene trebaju više sna nego muškarci jer više koriste mozak

Da li se slažete sa ovim istraživanjima? 


Rezultati istraživanja u kojem je učestvovalo 210 muškaraca i žena srednje dobi pokazuju da žene trebaju više sna nego muškarci te da su žene zbog nedostatka sna pretrpjele veće zdravstvene probleme nego muškarci.

“Otkrili smo da je loše spavanje kod žena snažno povezano s visokim nivoom psihičke boli i većim osjećajem neprijateljstva, depresije i ljutnje. S druge strane, ti osjećaji nisu bili povezani s istim stepenom poremećaja sna kod muškaraca”, navode istraživači.



Jim Horne, vodeći britanski stručnjak za istraživanje o spavanju, kaže da je jedna od glavnih funkcija sna omogućavanje mozgu da se oporavi i popravi. “Tokom dubokog sna korteks, dio mozga koji je između ostalog odgovoran za pamćenje, odvaja se od osjetila i na taj način se oporavlja.

Što više koristite mozak tokom dana potrebna vam je veća količina sna za oporavak”, rekao je. Objašnjava kako žene obično rade više zadataka i zato više koriste mozak nego muškarci. “Zbog toga imaju veću potrebu za spavanjem”, zaključio je. Ističe kako u prosjeku žene spavaju 20 minuta više nego muškarci.



Da bi čovek bio dobro raspoložen i spreman za radne i životne aktivnosti, mora dovoljno da spava. To ne predstavlja samo odmor za organizam ili predah od dnevnih obaveza već je neophodno za zdravlje, mentalne i emocionalne funkcije. U suprotnom, mogu da se ispolje mnogobrojne neželjene reakcije.

Pokreće Blogger.