20 životnih pravila Mahatme Gandija: "Slabi ne mogu oprostiti - Oproštaj je osobina jakih"

Mahmatu Gandija ne treba ni da predstavljamo. U Indiji se njegovo ime izgovara sa iskrenim poštovanjem kao kada se izgovara ime sveca. Čitav svijet zna čovjeka koji je odveo svoju zemlju u nezavisnost od Britanije u 1947.godini.


Danas ćemo se prisjetiti nekih od mudrih lekcija legendarnog spiritualnog vođe. 1.Prvo vas ignorišu, onda vam se smiju, onda se bore protiv vas, i onda vi pobijedite. 2. Da nisam imao smisao za humor, davno bih izvršio samoubistvo.

3. Svijet ima dovoljno za svačije potrebe, ali ne i za svačiju pohlepu.4. Budućnost zavisi od onoga što radite danas. 5. Slabi ne mogu oprostiti. Oproštaj je osobina jakih. 6. Sve što radite je nevažno. Ali je vrlo važno da to uradite.



7. Nije vrijedna sloboda, ako to ne uključuje slobodu da pravite greške. 8. Uvijek mi je bila misterija kako se čovjek može uzdizati ponižavajući drugo ljudsko biće. 9. Pronađite svrhu, sredstva će slijediti. 10. Zivite jednostavno da bi drugi mogli jednostavno živjeti.

11. Nije pametno biti previše siguran u sopstvenu mudrost. Zdravo je podsjetiti se da bi najsnažniji mogli oslabiti, a najmudriji bi mogli pogriješiti. 12. Niko me ne može povrijediti bez moje dozvole. 13. Kakvu razliku mrtvima, siročadima i beskućnicima čine to da li se ludo uništenje krije pod imenom totalitarizma ili svetog imena slobode ili demokratije?



14. Ne smijete izgubiti vjeru u čovječanstvo. Čovječanstvo je okean. Ako je nekoliko kapljica okeana prljavo, okean ne postaje prljav. 15. Čovjek je produkt svojih misli. Šta misli on to i postaje. 16. „Ne“ iz najdubljeg ubjeđenja je bolje nego „Da“ koje je izgovoreno da udovolji, ili kako bi se izbjegle nevolje.

17. Snaga ne dolazi od tjelesnih sposobnosti. Dolazi iz neumoljive volje. 18. Istinska ljepota dolazi iz čistote srca. 19. Budite promjena koju želite vidjeti u svijetu. 20. Gdje je ljubav, tu je i Bog.

infpult.info / Tamara

Pokreće Blogger.