Mali trikovi s kojim bi vašim orhidejama mogli omogućiti da žive duže

Orhideje su izrazito atraktivne biljke koje svojom pojavom mogu uljepšavati svaki dom. Na glasu su kao "primadone" među cvijećem zbog težine održavanja koja nerijetko ljubitelje sobnog bilja odbija od ove krasotice. No, uz pomoć samo 3 mala trika taj "posao" možete odraditi lako i vašoj orhideji podariti dug život


Ljepota orhideje čine je izrazito poželjnim kućnim cvijetom koji sve češće biramo za svoj dom. Raskošni cvjetovi šarenih boja koje se nalaze na elegantnim stapkama uljepšavaju našu svakodnevnicu. Ukoliko ste orhideju dobili na poklon ili kupili, sigurno ste se zapitali kako je njegovati.

Brzo opadanje cvjetova, tamnjenje mesnatih zelenih listova, problemi su koji dolaze zbog neispravne njege. Kako bi vas ovaj divan cvijet, zbog svoje zahtjevnosti na glasu kao "primadona" među cvijećem, uveseljavao što duže donosimo vam 3 trika koja pomažu u njezi:



1. Teglica od terakote Najveća greška koja se može napraviti kod održavanja je ta da biljku ostavimo u ukrasnoj posudi u kojoj smo je kupili ili dobili. Takav postupak sprečava disanje biljke i zbog toga ona ranije vene.

Kako bi vaša orhideja što duže cvala, preporuča se da se plastična prozirna posuda u kojoj ste dobili biljku samo premjesti u terakota teglicu koja omogućava disanje biljke. Biljku se ne treba presađivati i prilikom premještaja u teglicu nije potrebno dodavati dodatnu zemlju jer se time sprječava protok zraka.



2. Jutarnje sunce Jutarnja sunčeva svjetlost godi orhideji i zato je treba stavi na istočnu stranu prozora, također je važno da svjetlost ne bude izravna kako ne bi svojom jakosti uništila biljku. Najbolje mjesto gdje je možete staviti je stol pored prozora, a ne iza zavjese gdje sunce direktno tuče u nju.

3. Duplo namakanje Kako bi vaša biljka bila nahranjena potrebno ju je izvaditi iz terakota teglice i potopiti u plastičnoj prozirnoj posudici u kojoj ste je dobili u vodi sobne temparature. Nakon nekog vremena kad biljka upije sadržaj, iscijedite je i ponovo je vratite u teglicu od terakote. Takav postupak treba ponavljati svakih sedam do deset dana.

Pokreće Blogger.